Відбулася конференція «Хімія. Екологія. Медицина»

Кафедри
08.04.2024

З 1 по 5 квітня 2024 року на кафедрі медичної та біоорганічної хімії відбулася ювілейна XV студентська онлайн-конференція «Хімія. Екологія. Медицина», присвячена Всесвітньому дню здоров’я. У роботі конференції взяли участь понад 40 вітчизняних здобувачів освіти першого року навчання I–IV медичних та стоматологічного факультетів ХНМУ.

Науковий захід відкрила засновниця щорічної наукової конференції, завідувачка кафедри медичної та біоорганічної хімії, професорка Ганна Сирова. Вона привітала учасників, відзначила актуальність теми конференції та підкреслила значення подібних заходів у контексті викликів, зокрема, у зв’язку з сучасною ситуацією. Представники організаційного комітету також привітали учасників та побажали плідної співпраці.

На заході працювали п’ять секцій: «Хімія та здоров’я людини» (І медфакультет), «Хімія харчування» (ІІ медфакультет), «Екологічні проблеми сучасної медицини та шляхи їх вирішення» (ІІІ медфакультет), «Хімія рослин» (IV медфакультет), «Хімія в стоматології» (стоматологічний факультет). Особливо присутнім сподобалися доповіді патріотичного напрямку («Рослинні символи України»), присвячені здоровому способу життя («Вплив кофеїну на організм людини», «Питна вода: від джерела до крана)», хімії харчування («Солодкі газовані напої: користь чи шкода?», «Транс-жири», «Корисні алкалоїди в їжі»), екологічним проблемам та шляхам їх вирішення («Хімічна зброя», «Екологічні наслідки війни», «Екологічні проблеми сучасної медицини у світі та в Україні»). Не залишили байдужими доповіді про «Хімію рослин» та «Хімію в стоматології».

Здобувачі освіти продемонстрували свої знання, ерудицію, міждисциплінарні зв’язки хімії з іншими дисциплінами, в тому числі з клінічними. Учасники підкреслили важливість проведення конференцій, круглих столів, які дозволяють молодим ученим представити та обговорити результати своїх досліджень, а також виявити їх науковий, творчий потенціал і креативні здібності. Це особливо важливо в теперішніх умовах життя прифронтового міста-героя Харкова.