Студенти ХНМУ опановують фах соціального працівника

Студенти медичного вишу зі спеціальності «Соціальна робота» працюють з дітьми вимушено переміщених осіб і допомагають їм адаптуватися до сучасних умов воєнного часу.

Так, на базі Песочинського ліцею «Мобіль» було створено безпечний простір, органи місцевого самоврядування зробили в підвальному приміщенні ліцею ремонт, а благодійний фонд «Благо» обладнав його з урахуванням потреб ігрової дитячої зони. У цьому приміщені волонтери працюють з дітьми, що мешкають у Песочині, й з тими, що переїхали з родинами з деокупованих чи інших міст.

Проєкти фонду передусім направлені на роботу з дітьми, тобто у ліцеї проводяться заняття майже кожного дня. Так, даний проєкт більше направлений на проведення майстер-класів для творчого розвитку дітей – сьогодні вони навчаються навикам декупажу. Також для малечі проводять екскурсії до Харківського зоопарку і екопарку Фельдмана, пішохідні прогулянки тощо. Кошти для реалізації проєктів виділяють міжнародні організації, які надають відповідні гранти.

На гроші спонсорів були куплені меблі, інтерактивні дошки, канцелярські товари, книжки, музична колонка, пральна машина тощо. Координаторкою декількох проєктів є студентка ІІІ медичного факультету Єлизавета Рябущенко, яка допомагає в організації майстер-класів, проведенні кружків. Крім того, дівчина курує гуртожиток, де проживають люди з ВПО з деокупованих територій Куп’янського та Вовчанського районів. Для них благодійні фонди закупають одяг, їжу, медикаменти та інші вкрай потрібні речі.

«Робота у нас різноманітна – сьогодні ми працюємо у місті, завтра на деокупованих територіях, післязавтра формуємо гуманітарні набори. Тобто для працівника соціальної сфери завжди є робота і в державних структурах, і в недержавних організаціях», – зазначає Єлизавета. До речі, дівчина підкреслює, що знайшла своє покликання, до якого прийшла не одразу. Спочатку вона навчалася медицині в іншому виші, а потім зрозуміла, що хоче працювати саме в соціальній сфері й вступила до ХНМУ на відповідну спеціальність.