Відбулася Міжнародна науково-практична конференція

Кафедри
12.06.2023

10 червня 2023 р. відбулася Міжнародна науково-практична онлайн-конференція «Емоційний інтелект у воєнний та повоєнні часи», що була організована кафедрою філософії ХНМУ за підтримки Центру «Історія жінок філософів та вчених» Падерборнського університету (Німеччина).

Взяти участь у конференції надали згоду представники багатьох закладів вищої освіти України, а саме Запорізький медичний університет, Черкаський державний технологічний університет, Полтавський національний педагогічний університет ім. В.Г. Короленка та ін. Підтримали тему конференції також закордонні науковці з Німеччини, Італії, Литви, Фінляндії.

Від імені ректора ХНМУ учасників та учасниць заходу привітав проректор з науково-педагогічної роботи Іван Летік. Він підкреслив актуальність цілей і завдань конференції, які полягають у поєднанні зусиль науковців і представників громадськості в осмисленні сутності неспровокованої війни росії проти України та пошук засобів інтелектуального протистояння імперським амбіціям нашого агресивного сусіда.

Дискусії носили міждисциплінарний характер. Глибоко і різнобічно обговорювалися як суто філософські аспекти емоційного інтелекту, так і сучасні психологічні, соціологічні та літературні дискурси щодо особливостей емоційного інтелекту у воєнні та повоєнні часи. Серед них такі важливі теми, як «Емоційне вигорання та волонтерство під час війни», «Зло, Добро, Інший та війна», «Емоційний інтелект в контексті сучасних цивілізаційних викликів», «Емоційний інтелект особистості в умовах війни», «Війна, як те, що руйнує емоційний інтелект».

Не залишилася без уваги і гендерна та феміністська проблематика. Заслухано доповіді «Гендерна диференціація емоційного інтелекту в повоєнний період: вплив військового досвіду на відновлення соціального середовища», «Українські науковиці у галузі соціальних та гуманітарних наук в контексті російсько-української війни та вимушеної міграції».

Італійська письменниця, літературний критик, grassroots активістка Піна Пікколо, спираючись на поетичні розвідки українських письменниць і поетес, висловила занепокоєння щодо заниженого порогу емоційного сприйняття європейцями загрози, що випливає з відвертої маніпуляції російською ідеологічною машиною історичними та територіальними, світоглядними та психологічними фактами.

Організатори конференції вдячні пані Пікколо за підтримку не лише нашої конференції, а й України як незалежної країни, яка протидіє неоколоніалістським імперським замахам агресора.