Україна соборна. Разом до Перемоги!

Події
20.01.2023

До Дня Соборності України та 105-ї річниці проголошення незалежності Української Народної Республіки

Щороку 22 січня в день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки наша країна відзначає День Соборності. Офіційно це свято встановлене Указом Президента України «Про День Соборності України» від 13 листопада 2014 року.

Акт Злуки став історичним об’єднанням українських земель в одній державі. Це – основоположна віха українського державотворення. Через невдачу Української революції 1917–1921 років державність зберегти не вдалося. Тому у XX столітті українці змушені були продовжувати боротьбу за неї, аж до відновлення незалежності в 1991-му.

Так, 24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України. Його підтримали українці на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991-го. Втім, історики цілком справедливо відзначають, що 24 серпня відбулося відновлення державної незалежності України. Уперше у XX столітті її проголосила Українська Центральна Рада 22 січня 1918 року IV Універсалом. А за рік, 22 січня 1919-го, на Софійському майдані в Києві відбулося об’єднання в одну державу Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки.

Соборність невіддільна від державності, суверенітету й незалежності народу, які є фундаментом для побудови демократичної держави, запорукою виживання й існування нації. Ідея соборності була й залишається базовою національною цінністю українців. А нині вона є передумовою успіху нашого спротиву зовнішній агресії.

Соборність передбачає не лише пам’ять про спільне минуле, а й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього. Коли ми, люди з різних регіонів країни, разом працюємо, створюємо знакове й важливе, боремося з окупантами.

Сьогодні соборність для України означає деокупацію всіх територій, захоплених ворогом, відновлення єдності з Донеччиною, Луганщиною та Кримом. Соборність – мета Перемоги!

За матеріалами Українського інституту національної пам’яті

Довідка
До заходів з відзначення пам’ятної дати нашої історії долучилися студенти і викладачі медичного університету.

Зокрема, за ініціативою кафедри суспільних наук спільно зі студентським самоврядуванням ХНМУ протягом цього тижня для студентів були організовані перегляди відеоматеріалу «Українська революція 1917–1921 років. Як творилася держава» та відеоролику «Разом з власної волі в 1919 році», які були створені Українським інститутом національної пам’яті.
Крім того, студентів було залучено до настільної гри «Українська революція 1917–1921», а також розповсюджено аудіо-альбом «Пісні Української революції».