День української писемності та мови

Події
09.11.2022

9 листопада в Україні святкують День української писемності та мови, який щорічно відзначають у День пам’яті Преподобного Нестора-Літописця.

Нестор-Літописець був ченцем Києво-Печерського монастиря, київським літописцем та письменником, послідовником Кирила та Мефодія, які створили слов’янську писемність. Він вважається автором «Повісті минулих літ».

Згідно з останніми даними, носіями української мови є 40–45 мільйонів людей, більшість з яких мешкають на території України. Українська мова є другою слов’янською мовою за кількістю мовців і входить до 30 найпоширеніших мов світу.

Українська мова та її носії пройшли через періоди гонінь та придушення з боку країн, до складу яких входили території України. Після проголошення незалежності нашої країни українська мова отримала статус державної.

Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну побільшало українців, які розмовляють українською мовою вдома. Крім того, мешканці нашої країни суттєво знизили споживання російськомовного контенту, більше 40% опитаних взагалі перестали дивитися російські серіали та слухати російську музику.

Історія нашої мови пам’ятає багато трагічних сторінок, але зараз позиції української мови набагато міцніші. Перевірити свої знання з української мови можна, долучившись до написання Радіодиктанту національної єдності, який традиційно проходить у День української писемності та мови.

Здобувачі освіти та науково-педагогічні працівники кафедри української мови, основ психології та педагогіки Харківського національного медичного університету долучилися до святкування День української писемності та мови. Так, викладачі кафедри та вітчизняні здобувачі освіти написали всеукраїнський радіодиктант єдності, мета якого – об’єднати людей навколо України в усьому світі, а іноземні здобувачі освіти створили постери, кросворди, вікторини, меми, присвячені Дню української писемності та мови.

Це свято надихає всіх нас відчути себе частиною великої української нації, підтримувати зв’язок поколінь, а також визнати стратегічне значення української мови в розбудові державності.