Видатний анатом Михайло Бурих

Події
18.12.2023

На сайті університету оприлюднено останній у цьому році грудневий номер «Пам’ятних сторінок ХНМУ». Розділ видатних осіб у ньому завершує професор М.П. Бурих (1938–2005) — видатний учений-анатом, лікар, педагог. За традицією розповімо про цю неординарну особистість більш докладно.

Михайло Прокопович Бурих народився 4 листопада 1938 р. у м. Харкові. У 1959 р. відмінно закінчив Харківське медичне училище № 1 і вступив до Харківського медичного інституту, який теж закінчив з відзнакою. Успішно працював у студентському науковому гуртку на кафедрі анатомії під керівництвом доцента Й.І. Шапіро і  на Всесоюзному конкурсі студентських наукових робіт у Москві (1964) був нагороджений золотою медаллю за працю «Нерви трахеї людини».

Роботу в рідному інституті почав з 1971 р. на кафедрі анатомії. З 1977 по 1980 р. Михайло Прокопович перебував у закордонному відрядженні, працював професором кафедри анатомії людини медичного факультету Університету м. Конакрі (Гвінея). Докторську дисертацію (1991) на тему «Анатомия чашечно-лоханочного комплекса почки человека в постнатальном онтогенезе» він захищав у спеціалізованій раді при Київському медичному інституті ім. О.О. Богомольця. При підготовці дисертації ним було застосовано нові анатомічні прилади (топометр, волюмомер, макротом) і  рентгеноконтрастні речовини, які зареєстровані в реєстрі Державних винаходів СРСР. Як результат, ним  була також запропонована нова анатомічна термінологія чашково-мискового комплексу й уперше у світі описані аналогічно легеневим сегментам екскреторні сектори нирки людини.

У 1990 р. Михайла Прокоповича було обрано завідувачем кафедри оперативної хірургії та топографічної анатомії ХМІ. У 1993 р. на запрошення кафедри ортопедії і травматології Гейдельберзького університету М.П. Бурих перебував у закордонному відрядженні в Німеччині, де вперше ознайомився з методикою пластинації, відвідав кафедри анатомії в університетах Любека та Ерланген-Нюрнберга. Під керівництвом М.П. Бурих співробітники кафедри почали розробляти нову наукову проблему – анатомію внутрішніх органів у системі топографічних координат стосовно УЗД, КТ і ЯМР-томографії.

Професор М.П. Бурих був визнаний одним із провідних фахівців України в галузі клінічної анатомії. Результати його досліджень викладено більше, ніж у 150 наукових публікаціях, у тому числі у 18 монографіях, низку з них видано за кордоном; він є співавтором 9 винаходів. Для зручності роботи з підручником він практикував видання кишенькових екземплярів: «Технология хирургических операций», «Голова и шея. Клиническая анатомия и технология хирургических операций» та ін.

Академік Міжнародної академії інтегративної антропології, лауреат «Нагороди ХХ ст. за досягнення» (IBC, Кембридж, Англія), доктор медичних наук, професор М.П. Бурих запрошувався з доповідями на ІІІ і V Європейські конгреси клінічних анатомів (Ліль, Франція, 1997 та Варна, Болгарія, 2002), міжнародні засідання Німецького анатомічного товариства спільно з англійським, ірландським і нідерландським («Анатомія, 2000», Кембридж, Англія, 2000) та ін. Він був членом німецького анатомічного товариства (Anatomishe Gesellschaft, 1994) і Європейської асоціації клінічних анатомів (1998). У 2004 р. Міжнародним біографічним центром Кембриджа (Велика Британія) йому було присвоєно звання Міжнародного професіонала у сфері охорони здоров’я.

М.П. Бурих рано пішов з життя, не встигнувши зробити всього, про що мріяв. Пам’ять про Михайла Прокоповича живе в його наукових відкриттях і працях.

Матеріал підготувала директорка Музею історії ХНМУ Жаннета Перцева