Вшанування пам’яті видатного вченого

Події
02.07.2024

28 червня 2024 р. виповнилося 125 років видатному судовому медику та криміналісту Миколі Миколайовичу Бокаріусу. З нагоди цієї знаменної дати колективи кафедр судової медицини, медичного правознавства ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса, анатомії людини, клінічної анатомії та оперативної хірургії Харківського національного медичного університету та кафедри криміналістики Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого віддали шану відомому науковцю та педагогу, поклавши квіти на його могилу в сімейному похованні родини Бокаріусів на цвинтарі № 2 м. Харкова, реставрованому за участі музею історії ХНМУ.

Життя та діяльність Миколи Миколайовича були пов’язані з Харківським медичним інститутом понад 40 років (1922–1961), пройшовши шлях від асистента кафедри судової медицини до її завідувача. Велику роль він зіграв і в удосконаленні навчальної роботи в ХМІ, де впродовж 9 років був проректором з навчальної роботи. Займав посаду директора НДІ судових експертиз (1931–1946). У 1948 р. за його ініціативи та під його керівництвом було створено Харківське товариство судових медиків та криміналістів, яке зараз носить його ім’я. Очолював Харківське бюро судово-медичної експертизи (1943–1952).

Микола Миколайович Бокаріус був видатним ученим у галузі судової медицини та криміналістики та опублікував близько 200 наукових праць. Один з найвпливовіших судових медиків України, він продовжив справу свого не менш видатного батька, проф. М.С. Бокаріуса.

Стародавній філософ стверджував, що пам’ять про великих людей має для живих не менше значення, ніж їхня безпосередня присутність. Хочеться, щоб пам’ять про видатного харків’янина М.М. Бокаріуса, який зробив великий внесок у вітчизняну судову медицину, жила довго, дозволяючи на його прикладі виховувати у молодого покоління гордість за нашу країну та любов до її талановитих людей.

Співробітники музею історії ХНМУ приєднуються до вшанування пам’яті великого вченого та запрошують відвідати експозицію музею, присвячену його життю та діяльності.