Відбулася лекція професора Франсуа Понса

Кафедри
27.06.2024

Співпраця з французькими військовими хірургами, яку проводять співробітники кафедри хірургії № 4 та кафедра медицини катастроф та військової медицини ХНМУ, вийшла на новий рівень та продовжує розширюватися.

За сприяння керівництва ХНМУ та начальниці відділу міжнародних зв’язків та грантової роботи Оксани Васильєвої 20 червня відбулася лекція відомого французького військового хірурга, професора, полковника Франсуа Понса, який тривалий час був ректором військово-медичної академії Val-de-Grâce у Парижі.

Лекція була присвячена актуальній темі сучасної військової хірургії – використанню damage control при хірургії ушкоджень. На заході були присутні студенти-гуртківці, лікарі-інтерни, співробітники кафедри хірургії № 4, кафедри медицини катастроф та військової медицини ХНМУ.

Під час лекції професор Франсуа Понс розкрив питання особливості проведення сортування поранених при масових надходженнях, основні принципи використання damage control при абдомінальній, торакальній, судинній та скелетній травмі. Також професор поділився власним досвідом лікування поранених. Особливу увагу привернула демонстрація клінічних випадків, де Франсуа Понс пропонував слухачам самостійно визначити тактику лікування, обрати обсяг та термін хірургічного втручання, що зацікавило присутніх та викликало жваву дискусію.

Досвід професора Франсуа Понса був корисний присутнім з теоретичної та практичної точки зору. Співпраця з французькими військовими хірургами триває.