Цикл лекцій з публічного управління та адміністрування

Кафедри
04.12.2023

Протягом листопада-грудня 2023 р. у рамках чинних договорів про співпрацю і популяризації освітньої програми «Управління в сфері охорони здоров’я» зі спеціальності «Публічне управління і адміністрування» гарантом ОПП, професором кафедри громадського здоров’я та управління охороною здоров’я ХНМУ, доктором наук з державного управління Олександром Мельниченком організовано цикл гостьових лекцій для студентів із залученням фахівців із різних сфер управління.

Так, 1 грудня для здобувачів вищої освіти вказаної освітньої програми (освітній компонент «Публічне управління в сфері охорони здоров’я») була проведена гостьова інтерактивна лекція за участю начальниці Управління охорони здоров’я Сумської міської ради Олени Чумаченко.

Тема заходу – «Специфіка публічного управління розвитком сфери охорони здоров’я на рівні міста». Здобувачі вищої освіти мали змогу в інтерактивному режимі дізнатися про засади взаємодії Управління охорони здоров’я Сумської міської ради з міськими закладами охорони здоров’я в умовах пандемії та під час військового стану, а також про особливості проведення медичної реформи в місті Суми.

Значну увагу було приділено висвітленню актуальних питань сьогодення: формуванню кадрового потенціалу і взаємодії зі стейкхолдерами, залучення та розподілу матеріальних ресурсів (у тому числі гуманітарної допомоги), ремонту укриттів і розміщенню в них важливих елементів надання медичної допомоги населенню (операційна, реанімаційна). Олена Юріївна поцікавилася ставленням здобувачів вищої освіти до проблематики кластеризації і формування спроможної мережі закладів охорони здоров’я на теренах Харківщини.

Під час лекції здобувачі освіти більше дізналися про публічне управління у м. Суми та набули нового досвіду.

5 грудня в рамках ОПП «Управління в сфері охорони здоров’я» для здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня освіти (освітній компонент «Менеджмент підприємств сфери охорони здоров’я») відбулася гостьова інтерактивна лекція за участю директорки КНП«ЦПМСД Станично-Луганської селищної територіально громади», аспірантки ДЗВО «Університет менеджменту освіти» Світлани Сємєнєнко.

Тема лекції – «Особливості надання первинної медичної допомоги населенню в умовах медичної реформи та повномасштабної агресії РФ». Здобувачі вищої освіти мали змогу в інтерактивному режимі дізнатися про нові можливості для КНП ПМСД унаслідок реформування первинної ланки сфери охорони здоров’я; специфіку «сусідства» з територіями, що окуповані з 2014 р.; особливості статусу КНП, які розташовані на територіях, що окуповані у 2022 р.; проблеми та перспективи відбудови КНП на деокупованих територіях. Вкрай важливо, що гостя не лише відверто поділилася власним досвідом, а й поцікавилася думкою здобувачів вищої освіти щодо перспектив розвитку сфери охорони здоров’я України у післявоєнний період.

6 грудня проведено гостьову онлайн-лекцію за участю старшого офіцера Відділу психологічного забезпечення Управління морально-психологічного забезпечення Оперативного командування військ «Північ», підполковника Олександра Васильковського у рамках ОПП «Управління в сфері охорони здоров’я» (освітній компонент «Антикризовий менеджмент»).

Тема заходу – «Створення Центрів оновлення боєздатності як спосіб антикризового управління сферою охорони здоров’я в умовах воєнного стану». Здобувачі вищої освіти змогли в інтерактивному режимі обговорити такі актуальні питання, як суспільна значущість Центрів оновлення боєздатності; специфіка авторських методик декомпресії та реабілітації комбатантів; особливості вибору локації, створення та ресурсного забезпечення функціонування таких Центрів; специфіка співпраці з Міністерством оборони України та іншими органами публічного управління, вітчизняним бізнесом та усіма небайдужими (у тому числі іноземцями); принципи добору комбатантів для реабілітації; «пілотний проєкт» психологічного супроводу комбатантів «на передовій» та комплексної реабілітації «в тилу»; проблеми із забезпеченням комплексної реабілітації усіх, хто постраждав від воєнної агресії РФ та перспективи їх вирішення.

Розгляд таких важливих тем під час проведення гостьових лекцій дозволить розширити знання здобувачів освіти, перейняти досвід діючих управлінців та використати для післявоєнної відбудови національної економіки та території країни.

Цикл лекцій буде продовжуватись.