Створено інтерактивний сайт Pathology SNT

Кафедри
01.05.2023

21 квітня відбулося четверте засідання Наукового гуртка студентського наукового товариства кафедри загальної та клінічної патофізіології ім. Д.О. Альперна під назвою «День обізнаності про стрес».

Учасники гуртка підготували насичену програму, складену не тільки із пізнавальних наукових доповідей та творчого показу вмінь й навичок, присвячених музико-терапії, а й з презентації нової розробки студентів, над якою праця йшла майже 4 місяці – інтерактивної платформи з дисципліни Патофізіологія.

Pathology SNT – це проєкт, заснований студентським науковим товариством кафедри загальної та клінічної патофізіології ім. Д.О. Альперна ХНМУ.

Основними цілями Pathology SNT є створення і розвиток сприятливих умов для формування висококваліфікованих та конкурентоспроможних фахівців й підвищення якості підготовки та виховання майбутніх фахівців.

На засіданні 21-го квітня було детально представлено та описано можливості інтерактивної платформи.

Один із приводів пишатися розробленою платформою – це те, що сайт було оцінено та внесено до бази пошукових систем таким чином, що при запиті у пошуковій системі Google ПІБ видатного вченого, посилання на сторінку Pathology SNT з’являється першим, або другим після «Вікіпедії». Це показує, що на сайті розміщено не тільки багато ключових слів та релевантних словосполучень, а й доводить якість та юзабіліті наданої інформації.

Деякі з можливостей Pathology SNT:

На головній сторінці знаходиться:

  • «Календар засідань студентського наукового товариства кафедри загальної та клінічної патологічної фізіології ім. Д.О.Альперна», в якому будь-який користувач завжди зможе знайти та не пропустити оновлення важливих подій кафедри та анонси засідань гуртка, а також додати нагадування про подію до свого календаря Google Meet;
  • Навігація та зміст за всією платформою;
  • Геолокація нашої alma mater.
  • Розділ «Історія кафедри» допоможе здобувачам вищої освіти ознайомитися зі шляхом кафедри загальної та клінічної патофізіології ім. Д.О. Альперна ХНМУ в хронологічному порядку, а також детальну інформацію про кожного наукового діяча. Анімації фотографій вчених, що використовуються на сайті, є унікальними та не мають аналогів у просторах інтернету, бо зроблені вручну покадрово за допомогою спеціальної програми.
  • Також обов’язковим для розвитку теперішнього та майбутнього є вшанування та згадка діяльності видатних вчених-лауреатів Нобелівської премії з фізіології та медицини, про яких також створено окремий розділ з детальною інформацією про діяльність і біографію кожного.

Кожний користувач сайту зможе використати його для вивчення та ознайомлення з різними темами з патофізіології завдяки розділу «Фільмотека». До того ж, у цьому розділі представлені не тільки відео за темами, а є можливість переглянути відеоматеріали англійською мовою за темами, що цікавлять, а також вдосконалити навички володіння англійськими термінами та розуміння даної дисципліни англійською мовою.

Доволі часто студенти замислюються, за якою літературою їм вивчати патофізіологію. Тож, спираючись на рекомендації кафедри і Наукової Бібліотеки ХНМУ, команда Pathology SNT зібрала корисну літературу, яка стане у нагоді для вивчення даної дисципліни у розділі «Бібліографія». Наприкінці цієї сторінки також можна знайти посилання на Репозитарій ХНМУ.

Команда студентів, які сприяють розвитку сайту (детальніше – Розділ «Про нас»):

1) Вікторія Буга – І медфакультет;

2) Вісала Худаяр Гулієва – ІІІ медфакультет;

3) Данило Слюсаренко – ІІ медфакультет;

4) Реза Ахмад Фірузей – IV медфакультет;

5) Катерина Тополюк І медфакультет.

Учасники команди сайту мають свої міні-блоги, які можна переглянути детальніше, натиснувши на «Блог».

Патофізіологія — наука багатогранна, де немає межі досконалості, та завжди є над чим працювати. Не дивно, що цю науку розглядають зазвичай з різних точок зору: це наука і навчальна дисципліна, яка має свою методологію, розкриває та навчає таким важливим поняттям, як медична етика та експеримент. І звісно, як будь-яка наука, патофізіологія має свою термінологію та формує правильний світогляд майбутнього лікаря.

У подальшому планується розвиток та праця над поліпшенням проєкту, додавання нової корисної інформації та повна задіяність нового проєкту в науковій діяльності кафедри та її наукового гуртка.