Професор ХНМУ взяв участь у міжнародному вебінарі

Кафедри
14.09.2023

13 вересня цього року завідувач кафедри хірургії №2 професор Ігор Криворучко взяв активну участь у підготовці та проведенні першого з трьох практичних глобальних вебінарів. Заходи стосуються різних питань діагностики та лікування важких інтраабдомінальних інфекцій і проводяться Всесвітнім товариством невідкладної хірургії (WSES) та Глобальним альянсом з інфекцій у хірургії. Метою вебінарів є роз’яснення ролі біомаркерів у лікуванні хірургічних інфекцій.

Професор Andreas Hecker із Німеччини висвітлив основні напрямки хірургічного лікування хворих на перитоніт з використанням двох основних напрямків: «контроль джерела інфекції» та «контроль ушкоджень». Професор Fausto Catena з Італії у своїй доповіді зазначив, що зловживання антибіотиками є однією з причин антибіотикорезистентності. Поява резистентності до антибіотиків і безперервне зростання інфекцій, спричинених Clostridioides difficile, у сфері охорони здоров’я потребують ще більш ефективних зусиль для зменшення непотрібного та тривалого використання антибіотиків. Для досягнення цієї мети терміново необхідні діагностичні інструменти та біомаркери, які дозволять краще оцінити ризик зараження пацієнта бактеріальною інфекцією та відповідь пацієнтів на антибіотикотерапію.

Прокальцитонін (PCT) – біомаркер, який все частіше використовується для лікування пацієнтів із системними інфекціями та сепсисом. Як зазначив під час дискусії професор Ігор Криворучко, раніше були опубліковані результати дослідження «Закрита або відкрита лапаротомія після контрольної лапаротомії» у 2018 р. та дослідження «Вакуумне закриття проти релапаротомії за потребою» у 2022 р., які дали багато відповідей на деякі важливі і суперечливі клінічні питання. Однак наразі немає достовірних доказів, які підтверджують чіткий вибір між методами закриття черевної порожнини у хворих на тяжкі інтраабдомінальні інфекції, а вибір критеріїв лікування хворих із використанням біомаркера PCT дає свої позитивні результати.