Професор ХНМУ прочитав лекцію у Вільнюсі

Кафедри
17.05.2023

10 травня професор Ігор Завгородній прочитав лекцію «Професійне вигорання у працівників охорони здоров’я» на медичному факультеті Вільнюського університету. Під час лекції професор ознайомив присутніх із феноменом професійного вигорання (синдромом вигорання) та поділився результатами спільного наукового дослідження, яке було здійснено в рамках співробітництва між Харківським національним медичним університетом, Харківським національним університетом радіоелектроніки та Магдебурзьким університетом ім. Отто-фон-Геріке (Німеччина).

За словами Ігоря Завгороднього, статистика професійного вигорання свідчить про те, що хронічний стрес на роботі часто призводить до проблем із психічним здоров’ям, незалежно від типу роботи. Посилаючись на Всесвітню організацію охорони здоров’я, пан Ігор визначив деякі ознаки професійного вигорання: енергетичне виснаження, підвищене психічне дистанціювання від роботи, а також негатив, пов’язаний з роботою.

На завершення лекції Ігор Завгородній зазначив, що запропонований методологічний (математичний) підхід дає змогу цілеспрямовано працювати з групою осіб. Також пан Ігор висловив подяку медичному факультету Вільнюського університету за запрошення виступити з лекцією, а також своїм колегам із Харкова та Магдебургу – професору Валерію Капустнику, доцентці кафедри гігієни та екології №2 Олені Літовченко (Харківський національний медичний університет), доктору філософії Ірині Перовій (Харківський національний університет радіоелектроніки) і Ірині Беккельманн (Університет ім. Отто-фон-Геріке в Магдебурзі).