Пам’яті професора Леоніда Адріановича Соболєва

Події
12.07.2023

Серед ювілейних дат липневого листа Календаря знаменних дат ХНМУ згадується 150-річчя зі дня народження і 80-річчя зі дня смерті широко відомого в свій час дерматолога і венеролога Леоніда Адріановича Соболєва. Звернемо увагу на дату його смерті – 1943 рік. Це час Другої світової війни, коли 1-й Харківський медичний інститут (так тоді називався наш університет) був у евакуації на Уралі в м. Чкалов (нині Оренбург).

Некролог з приводу смерті старішого професора інституту підписали майже всі члени педагогічного колективу. Його текст завершувався словами: «Пройдуть роки, але ім’я Леоніда Адріановича довго ще будуть згадувати у стінах рідного інституту». Давайте разом згадаємо основні віхи його життя.

Вихованець Військово-Медичної академії (1896 р.), Леонід Адріанович майже половину свого життя віддав військовій службі, почавши її молодшим лікарем піхотного полку і завершивши доктором медицини (1907 р.), консультантом дивізіонного шкірно-венеричного шпиталю.

На викладацьку роботу у вищій школі Л.А. Соболєв перейшов у 1921 р., бувши у той час в Криму, а с 1 січня 1925 р. обійняв посаду на кафедрі дерматології і венерології у ХМІ, де і працював до кінця свого життя. Широко освічений педагог, що володів українською, французькою і німецькою мовами, Л.А. Соболєв став одним з найавторитетніших викладачів ХМІ. Він добився відкриття самостійної кафедри, що дозволило поліпшити науково-дослідницьку діяльність. Було підготовлено і захищено ряд кандидатських дисертацій. Неодноразово Л.А. Соболєв виступав з доповідями на актуальні теми боротьби з венерізмом, видавав популярні книжки для широкого загалу, зокрема, «Стригущий лишай. Для родителей, педагогов и организаций, обслуживающих детей» (1924). Протягом багатьох років (від 1927 р.) обирався членом Наукової ради НКОЗ України.

Не зважаючи на свій похилий вік і стан здоров’я, Л.А. Соболєв евакуювався разом з інститутом із Харкова. До останнього дня свого життя він продовжував активно працювати, багато допомагав шпиталям і лікувальним міським закладам. За 2 дні до смерті Л.А. Соболєв був на консультації у шпиталі, напередодні смерті йому передали чергові листи друкованого тексту великої праці з вісцерального сифілісу, над якою він наполегливо працював. Леонід Адріанович помер раптово, на прийомі хворих у віці 70 років.

Хай ці нотатки стануть даниною пам’яті цій чудовій людині, спогади про яку назавжди залишилися в історії нашого університету.

Матеріал підготувала директорка Музею історії ХНМУ Жаннета Перцева