Колеги з НЮУ вшанували пам’ять видатного вченого

Кафедри
22.09.2023

16 вересня колектив кафедри криміналістики Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого вшанував пам’ять видатного вітчизняного вченого, талановитого педагога, організатора судово-медичного й криміналістичного напряму експертизи, громадського діяча Миколи Сергійовича Бокаріуса. Крім того, представники кафедри відвідали пам’ятні місця Харкова, пов’язані з життям та діяльністю талановитого вченого-дослідника.

Спочатку співробітники кафедри криміналістики на знак шани до видатного науковця відвідали місце поховання М.С. Бокаріуса та поклали квіти до могили Миколи Сергійовича і його сина Миколи Миколайовича, який продовжив справу батька – став судовим медиком і криміналістом.

Доцент судової медицини, медичного правознавства ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса ХНМУ Владислав Бондаренко розповів про творчий і життєвий шлях Миколи Сергійовича. Також він представив традиції судових медиків зі вшанування пам’яті вченого, історію місця поховання родини Бокаріусів, історію сім’ї, життєвий шлях М.С. Бокаріуса, особисті здобутки талановитих батька і сина тощо. Науковцям цікаво було почути історію Івано-Усікновенського кладовища (найвідомішого некрополю Харкова, нині парк Молодіжний), де був похований Микола Сергійович. Відомо, що рішенням виконкому Харківської обласної ради депутатів трудящих могилу М.С. Бокаріуса внесено до переліку нерухомих пам’яток України як пам’ятку історії місцевого значення.

Наступною локацією став будинок М.С. Бокаріуса, у якому він мешкав у 1898–1919 рр. та де на його честь встановлено меморіальну дошку. Владислав Бондаренко, який більше двадцяти років займається вивченням та популяризацією історії М.С. Бокаріуса та членів його родини, ознайомив колег із побутом, звичками та розпорядком дня сім’ї, розповів цікаві історії із життя видатного вченого. Науковці також відвідали Музей історії кафедри судової медицини, медичного правознавства ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса, який вперше було відкрито для відвідувачів 12 вересня 2005 року під час міжнародної науково-практичної конференції із судової медицини та криміналістики.

Життєвий та творчий шлях Миколи Сергійовича захоплює та надихає. Окрім величезної ерудиції вченого в різних галузях людських знань, його сучасники були вражені організованістю, наполегливістю, рівнем лінгвістичних знань та образотворчих здібностей. Так, учений володів 17 мовами, протягом життя він провів до 5000 досліджень речових доказів та понад 3000 розтинів трупів. Учений також виховав ціле покоління судово-медичних експертів і криміналістів.

Працював М.С. Бокаріус до останніх днів свого життя і помер 24 грудня 1931 р. після важкої хвороби. Некрологи з’явилися не тільки у вітчизняних журналах і газетах, а й у друкованих виданнях багатьох міст світу: Нью-Йорку, Туріні, Варшаві, Буенос-Айресі, Сан-Паулу, Брюсселі, листи зі співчуттями було отримано не лише з цих міст, а ще й з Риги, Мадрида, Генуї, Нагасакі.

За матеріалами Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого