Хібукі-терапія або терапія, що допомагає впоратися зі стресом

25 грудня за підтримкою ЮНІСЕФ та сприянням сектору громадського виховання й І медичного факультету студентського самоврядування ХНМУ, а також Міської клінічної дитячої лікарні № 16 відбулася лекція-семінар з ізраїльської методики подолання військової психологічної травми у дітей – хібукі-терапія. Мета методу – підвищення ефективності лікування дитини.

Своїм досвідом поділилася міжнародна експертка з Ізраїлю по роботі з кризами та травмою, керівниця з хібукі-терапії – Дафна Шарон Максімов. Крім того, ізраїльський фахівець по роботі з дітьми із синдромом дефіциту уваги та гіперактивності Альберт Фейгельсон додав цікаву інформацію про саму терапію та її впровадження.

Під час заходу доповідь про досвід роботи з терапевтичною іграшкою хібукі виступили фахівці Міської клінічної дитячої лікарні № 16 – амбасадори впровадження хібукі-терапії в галузі охорони здоров’я України.

Такий метод зародився нещодавно, а саме у 2006 році, коли перед видатним лікарем Шай Хен-Галь постала задача допомогти тисячам дітей, які потрапили до табору біженців під час Другої Ліванської війни. Тому саме цій метод є сьогодні дуже актуальним для українських спеціалістів задля допомогти кожному, хто цього потребує.

«Хібукі» на івриті означає «відкриті обійми». Сама терапія проводиться спеціально навченими фахівцями із застосуванням розробленої іграшкової собаки, що допомагає підтримати психічне здоров’я та відновити моральний стан дітей, які постраждали від війни. Завдяки теплим обіймам плюшевого собаки у дітей є нагода здолати страхи і зосередитися на опікуванні маленького друга.

Семінар відвідало більше 100 учасників, серед яких більшу кількість становили студенти медичного вишу. Організатори цієї зустрічі – активістки студентського самоврядування – Катерина Тополюк та Марина Цимбал. Дівчатка планують працювати над впровадженням цієї терапії у лікарні у різних містах України, зокрема, у Харкові та Києві.

Усі зацікавлені, хто не відвідав цю лекцію, зможуть переглянути відео-запис зустрічі у соціальних мережах студентського самоврядування ХНМУ!