Досвід має значення

Директорка Центру медіакомунікацій Вікторія Захаревич розпитала провідного британського лікаря з невідкладної медицини Пола Ренсома про його досвід роботи як у Британії, так і в інших країнах світу.

За словами Пола, він має досить великий досвід роботи в галузі надання невідкладної допомоги в ситуаціях з великою кількістю постраждалих, який складає приблизно 15 років. Він зазначив, що у багатьох країнах, які мають на своїй території військові конфлікти, немає достатнього досвіду ефективного вирішення цих ситуацій. З іншого боку, в розвинених країнах є ресурси, які допоможуть впоратися з конфліктними ситуаціями саме в медичному плані, але немає досвіду впливу на них.

Пол, коли прибуває до країн, що знаходяться в зоні конфлікту, зазвичай слухає людей та їх розповіді і намагається зрозуміти, як саме він може допомогти, сформувати їхню відповідь до конфліктної ситуації, базуючись на принципах, що подані на курсі. Щодо результату діяльності Пола та його колег, то він, безумовно, є. Проте, на жаль, не завжди фонди спонсорують повернення до тих лікарень, де працювала відповідна команда, щоб перевірити, наскільки вони імплементували та використали навички, які здобули під час навчання.

Так, Пол продемонстрував фотографії лікарні, де вони імплементували дану програму. Лікарі спільно з UK-MED розробили там зелену зону, і таким чином вони імплементували ідеї курсу. Також лікарі використовують картки, де описують дії кожної людини для різних ситуацій і де чітко прописані обов’язки щодо спільних дій. До речі, учасники теж навчатимуться використовувати такі картки під час тренінгу.

Отже, курс передусім навчає тому, як швидко пристосовуватися до різних умов у лікарні саме до тих ситуацій, коли заклад не може функціонувати у звичних умовах.