27 листопада – День пам’яті жертв Голодомору

Щороку в четверту суботу листопада Україна й світ вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років. Традиційно до акції долучаються студенти та співробітники ХНМУ.

Вшанувати пам’ять жертв Голодомору в умовах карантинних обмежень можна традиційною хвилиною мовчання о 16:00, 27 листопада, а також запаливши на підвіконнях своїх осель свічку у пам’ять про тих, хто постраждав від жахливих подій.

Протягом цього тижня для студентів 1–х курсів до чергової річниці Голодомору 1932-33 рр. кафедра суспільних наук провела перегляд серії документальних фільмів, зокрема, «33-й, свідчення очевидців», «Великий голод», «Голод до правди», «Великий злам», «Пейзаж після мору», в яких розкрито жахливі факти про голодомор. Крім того, в рамках самостійної роботи, студенти переглянули сучасні художні стрічки «Ціна правди», «Поводир» та «Гіркі жнива» з наступним обговоренням на семінарських заняттях.

Довідка

Голодомор – акт геноциду українського народу, здійснений керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932–1933 роках шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців на території Української СРР та Кубані. Через насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл та цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресії щодо незгодних тоталітарна система створила для українців життєві умови, розраховані на їхнє фізичне знищення. Визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу законодавчо закріплене Законом України «Про Голодомор 1932–1933 років в Україні».