Відбулася конференція з лікування стресового розладу

Кафедри
18.06.2024

17 червня 2024 р. завідувачка кафедри сексології, психотерапії та медичної психології професор Маріанна Маркова взяла участь у першій установчій конференції «Мотиваційна зустріч з фахівцями з лікування посттравматичного стресового розладу». Захід відбувся в МОЗ України в рамках Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?». На конференції були представлені сучасні підходи до менеджменту посттравматичного стресового розладу, які були проаналізовані крізь призму практичного досвіду українських спеціалістів.

Маріанна Маркова відзначила, що підготовка фахівців на кафедрі сексології, психотерапії та медичної психології ХНМУ відбувається відповідно до найсучасніших трендів, які були озвучені на заході. Це фокус на диференціації та індивідуалізації терапевтичних підходів до менеджменту посттравматичного стресового розладу, що базуються на evidence-informed підході і підбираються під конкретного пацієнта. Увага зосереджена не тільки на проявах та веденні клінічно окреслених стрес-асоційованих розладів, а й дезадаптивних (донозологічних) симптомах – маркерах формування посттравматичного розладу, що призводить до недопущення тяжкого стану, а також на необхідності подальшої оптимізації підготовки спеціалістів в галузі охорони психічного здоровʼя – не тільки лікарів-психіатрів, психотерапевтів та психологів, а й клінічних психологів та психотерапевтів з немедичною освітою, чим і займається кафедра.

Дякуємо Координаційному центру КМУ/Mental Health UA за організацію, а учасникам обговорення – за професійність, приверженість сучасним науково доказовим технологіям, чітке бачення перспективи та можливість наближати світле майбутнє тут і зараз!