Участь у засіданні Президії НАН України

Кафедри
17.06.2024

12 червня 2024 року відбулося чергове засідання Президії НАН України під головуванням Президента Національної академії наук України академіка Анатолія Загороднього.

На заході була представлена наукова доповідь  професора кафедри математичного моделювання та штучного інтелекту НАУ ім. М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» члена-кореспондента НАН України Сергія Яковлева «Моделі та методи оптимального покриття областей довільної форми: теорія та практичне застосування». В обговоренні цієї доповіді взяла участь завідувачка кафедри епідеміології Харківського національного медичного університету Тетяна Чумаченко, яка виступила з коротким повідомленням «Моделі та методи геометричних покриттів областей довільної форми : практичне застосування в охороні здоров’я». Професорка висвітлила результати спільних досліджень в проєкті, що фінансувався Національним фондом досліджень України «Розробка інтелектуальних технологій оцінки епідемічної ситуації для підтримки прийняття управлінських рішень у сфері біобезпеки населення» та проєкті EAGER IMPRESS-U: Modeling and Forecasting of Infection Spread in War and Post War Settings Using Epidemiological, Behavioral and Genomic Surveillance Data (Моделювання та прогнозування поширення інфекцій у воєнних та післявоєнних умовах з використанням даних епідеміологічного, поведінкового та геномного  нагляду), що фінансується NSF – Національним науковим фондом США и триває зараз.

Тетяна Чумаченко зупинилась на можливостях використання обговорюваних методів у практиці охорони здоров’я та перспективах їх застосування у майбутньому як при надзвичайних ситуаціях, так і у повсякденній роботі для прийняття оптимальних та раціональних управлінських рішень з організації та надання медичної допомоги та профілактичних послуг населенню з метою найбільш повного доступу населення до послуг та економного розподілу ресурсів. Вона підкреслила, що моделі і методи розв’язання проблеми розташування максимального покриття також можливо застосовувати у таких задачах територіального моніторингу як спостереження за активізацією природних осередків, екологічними змінами довкілля тощо.