У ХНМУ відкрили меморіальну дошку

Події
16.12.2021

15 грудня в Харківському національному медичному університеті відбулася урочиста подія – відкриття меморіальної дошки видатному вченому-патофізіологу зі світовим ім’ям, педагогу, члену-кореспонденту АН УРСР, заслуженому діячу наук УРСР Данилі Овсійовичу Альперну.

Данило Овсійович народився саме 15 грудня 1894 року та очолював кафедру патологічної фізіології майже 40 років (1929–1968). Завдяки своїм науковим надбанням, він зробив кафедру відомою не тільки на батьківщині, але й за кордоном.

Церемонію відкриття меморіальної дошки провів проректор з науково-педагогічної роботи Іван Летік, який наголосив на світовому визнанні наукового доробку видатного вченого професора Альперна.

На церемонії виступив в.о. завідувача кафедри загальної та клінічної патофізіології ім. Д.О. Альперна Михайло Мирошниченко: «Ми зібралися, щоб насамперед віддати данину пам’яті видатному вченому, адже без історії немає майбутнього». Також від колективу кафедри він висловив щиру подяку скульптору Євгенію Островському за виготовлення меморіальної дошки

У свою чергу деканеса І медичного факультету Алла Ніколаєва висловила вдячність кафедрі за шанобливе ставлення до історії та зв’язок поколінь. Адже унікальність професора Альперна як академічної особистості тісно переплітається з історією університету, і дуже важливо, що медичний виш так шанобливо стравиться до своїх випускників.

Зберігач фондів музею історії Олена Семененко подарувала історичні фотографії знаних співробітників кафедри патологічної фізіології, які були учнями Данила Овсійовича Альперна.

Директорка Наукової бібліотеки Ірина Киричок розповіла про науковий доробок ученого, який налічує понад 200 робіт, більшість з яких знаходиться саме в Науковій бібліотеці. Також пані Ірина представила книжкову виставку, що була розгорнута під час заходу.

Крім того, до слова були запрошені професорка Олена Павлова, професор Олександр Шевченко, а також керівник відділу виробничої практики Аліса Стрюкова, яка поділилася своїми студентськими спогадами від спілкування з Данилом Овсійовичем Альперном.