Свято Івана Купала для студентів ХНМУ

У ніч з 6 на 7 липня відзначається Івана Купала – традиційне свято, яке має давні корені. Попри війну в країні, 6 липня сектор громадського виховання та волонтерства Студентського самоврядування ХНМУ зміг об’єднатися та організувати неймовірно урочисте свято для студентів в режимі офлайн.

Організатори заздалегідь підготували зону відпочинку – прикрасили територію святковими стрічками та зробили орієнтири місцезнаходження різноманітних квітів. Офіційна частина святкування Івана Купала розпочалася вдень 6 липня і тривала до початку темряви. Студенти розділилися на групи для того, щоб кожен зміг зібрати квіти та інші атрибути для створення святкового вінку. Після збору квітів були проведені майстер-класи з технік плетіння вінків.

Єднання з природою студенти продовжили проведенням Гуцульського танцю «Аркан» та створенням загальних світлин учасників. Після цього була підготовка до головної частини свята – спалення Марени. Хлопці підготували багаття, зібрали та встановили фігуру зимового божества. Усі стали навколо Марени, підпалили, взяли один одного за руки та почали водити хороводи, співаючи традиційні пісні. Кожен з присутніх прощався з негативними думками та спогадами, кидав у багаття речі, пов’язані з неприємними етапами свого життя, та говорив іншим гарні побажання. Як тільки Марена догоріла, розпочалися стрибки через багаття.

Свято Купала вдалося на славу, а відродження прадавніх традицій потішило душу всіх учасників заходу. Наприкінці студенти сиділи біля багаття та співали патріотичні українські пісні під гітару, дякували нашим захисникам, волонтерам та усім українцям, які в важкий час згуртувалися та продовжують дарувати один одному свою любов, захист, та можливість проводити подібні заходи.