Студентська практика в університеті Вільнюса

З 1 вересня 2021 року по 31 січня 2022 року студенти 3 курсу І медичного факультету Валерія Бондаренко та Адель Зейдан беруть участь у програмі академічної мобільності «Семестрове навчання на медичному факультеті Університету Вільнюса», м. Вільнюс, Литва. До Вашої уваги відгук Валерії Бондаренко:

«Спочатку було дуже складно зрозуміти систему навчання у Вільнюсі. По-перше, нам, як студентам, які навчаються не на постійній основі в Університеті Вільнюса, довелося обирати предмети самим, що в результаті іноді призводило до того, що один предмет перетинався з іншим одночасно. Причому обирати предмети можливо було не тільки 3-ого курсу, а будь-якого. Що нас ще здивувало: тут не ставлять оцінки за пару. Загальна оцінка складається з тестів (наприклад, так було на хірургії), колоквіумів (як наші модулі), що проходили у комп’ютерному класі у вигляді тестів, та оцінки за іспит. У результаті виходить 100%, які переводяться в 10-ти бальну шкалу.

Щодо предметів – ми вивчали мікробіологію та імунологію – хоча у списку це і йде як одна дисципліна, фактично це 2 різних предмета. Оцінка ставиться загальна. У кабінетах для занять з мікробіології на кожному столі стояв мікроскоп, знаходилися предметні скла, барвники тощо. Тобто кожен студент проводив кожну лабораторну роботу особисто, а потім заповнював протокол.

Пропедевтика проходила у лікарні. Ми розбирали в аудиторії тему, вчилися проводити перкусію, аускультацію тощо, потім йшли спілкуватися з пацієнтами.

Ці 2 дисципліни викладаються на ІІ курсі.

ІІІ курс:

Патології у нас були онлайн: заняття, тести (щоп’ятниці з 7 до 8 вечора), колоквіуми. Нам було досить складно їх вивчати, тому що в Університеті Вільнюса патологію починають вивчати навесні на 2-му курсі, і ми вивчали теми нашого осіннього семестру без знань бази.

Циклічні предмети, які йшли 2 тижні:

Фармакологія (така сама ситуація з навчальним планом, як із патологією): пари онлайн, через день онлайн тести за темами. Колоквіум відбувався очно у вигляді відкритих питань.

Анестезіологія та хірургія. Кожна дисципліна викладалася 1 тиждень, ми відвідали реанімацію, були присутні під час операції, за нами закріпили пацієнтів, для яких ми писали історію хвороби та ходили на операцію. Потім ми потоваришували з медсестрами і нас кликали окремо на операції. Ми побували на холецистектомії, гемороїдектомії, резекції шлунка, бачили, як видаляли фібрин з плевральної порожнини.

Було 2 окремих іспити в комп’ютерному класі в один день, за результатами ставилася одна загальна оцінка.

Я також відвідувала медичну етику, але це був предмет 5-го курсу.

Відзначу, що в Університеті Вільнюса міжнародні студенти старші за нас, адже поступають на перший курс у віці 21-26 років. І я почувала себе на парі, як із батьками. Але не можу сказати, що це мені якось заважало.

Університет виглядає досить охайно та чисто, досить легко знайти все, що потрібно.

Цього року в університеті виникли проблеми зі студентськими, тому, на жаль, скористатися бібліотекою ми не змогли, але університет надає доступ до всіх платних медичних ресурсів: Pubmed, Insimu, Access Medicine. Плюс усі книги доступні онлайн.

Також лекції всі знаходяться в записі на платформі Moodle, їх відвідування необов’язкове, і вони дуже інформативні, за ними можна якісно підготуватися до заняття. Усі викладачі вкрай привітні (крім кафедри патологій, де ми більше місяця чекали на відповідь).

Ми здобули колосальний досвід у плані практики в Університеті Вільнюса, дізналися багато цікавої інформації, тому однозначно не шкодуємо. Плюс у є можливість подорожувати у вільний час».

Нагадуємо, що відділ міжнародних зв’язків постійно проводить конкурси на участь у програмах академічної мобільності у різних куточках планети. Тому слідкуйте за оголошеннями, беріть участь у конкурсах, відправляйтесь на омріяні стажування, виходьте за рамки – будьте International!