Стажування співробітниць ХНМУ у Варшаві

З 20 по 24 травня 2024 р. 5 науково-педагогічних працівниць ХНМУ пройшли стажування за програмою Staff Practical Training Erasmus+ у Варшавському Університеті Медицини (ВУМ). У рамках реалізації існуючої співпраці між університетами за напрямом патофізіології на кафедрі експериментальної та клінічної патології ВУМ стажувалися доцентки кафедри загальної та клінічної патологічної фізіології ім. Д.О. Альперна Вікторія Бібіченко та Ганна Сакал.

Для розширення існуючої співпраці між ХНМУ та ВУМ стажування проходили в.о. начальника відділу міжнародних відносин та грантової роботи Оксана Васильєва, в.о. завідувачки кафедри гігієни та екології № 2 Тетяна Меркулова і завуч кафедри фізичного виховання та здоров’я Ольга Ленська. Відповідно до програми стажування вони відвідали центр симуляційного навчання ВУМ, де зустрілися із директором Мартіном Касзором. Він розповів про основні напрямки роботи й перспективи розвитку центру, поділився особливостями внутрішньої міжструктурної координації навчальної діяльності студентів із залученням симуляціного навчання. Співробітниці ХНМУ ознайомились із облаштуванням, оснащенням, алгоритмом проведення занять в класах симуляційного навчання за освітніми компонентами гінекологія, педіатрія, терапія, невідкладні стани; відвідали приміщення для проведення ОСКІ, а також імітаційну залу для відпрацювання навичок з надання допомоги хворим у кареті швидкої. Крім того, наші викладачки мали змогу відвідати реальні симуляційні тренінги для студентів випускного курсу, ознайомились із методикою організації занять, їх структурою, особливостями технічного супроводу та тьюторингу в польському ЗВО.

Керівництво ВУМ було дуже вражено стійкістю духу та волею до перемоги харківських науково-педагогічних працівниць, тому запропонувало звернутися за допомогою до профільних міністерств Польщі та України з медичної евакуації постраждалих із зон масового враження на території ВУМ з метою організації безкоштовних навчань для харківських медиків та парамедиків. Так, завідувач кафедри невідкладної медичної допомоги ВУМ та керівник Мобільної групи медичної безпеки Польської медичної повітряної рятівної служби професор Роберт Галонзовський ознайомив делегацію ХНМУ з роботою бригад-рятівників гелікоптерної бази Lotnicze Pogotowie Rarunkowe (Повітряна Аварійна Служба). Він наголосив, що близькість Харкова до країни-агресора вимагає швидкої реакції військових медиків на щоденні обстріли міста та оперативне надання екстреної допомоги постраждалим. У Польщі гелікоптерні бригади невідкладної допомоги виконують понад 11 000 вильотів на рік, 90% з яких виконуються командами служби екстреної медичної допомоги, до яких входять пілот, лікар, медсестра та санітар. Така команда здатна розпочати надання первинної медичної допомоги на догоспітальному етапі пацієнтам з моменту прибуття, а також швидко доставити їх до найближчої лікарні протягом так званої «золотої години», що було би дуже доцільним зробити і в Україні після перемоги над російським агресором та нормалізації авіасполучення міста Харкова з іншими обласними центрами.

Також під час стажування Оксана Васильєва та Ольга Ленська відвідали Центр реабілітації та відділення фізіотерапії університетської клініки ВУМ, де на зустрічі з керівником центру професором Вітольдом Ронгієсом обговорили перспективи подальшої співпраці Центру з Університетською клінікою ХНМУ. В останній день перебування в ВУМ представниці ХНМУ взяли участь у конференції “University Quality Culture Day” та отримали сертифікати про стажування.