Професор ХНМУ отримав нагороду «Лицар Вітчизни»

Сьогодні життя й здоров’я поранених воїнів залежить від професійності та швидкості дій медиків, від правильності ухвалених ними рішень. Неоціненну роль у наданні медичної допомоги відіграє й співпраця між військовими та цивільними лікарями.

Тож від початку великої війни в Україні сформувався єдиний медичний простір – дієва система спільного функціонування військових і цивільних високоспеціалізованих лікувальних закладів. Швидкий зв’язок між ними дає можливість у рази збільшити ефективність лікування та реабілітації поранених захисників. Тісна взаємодія військових і цивільних медиків рятує життя та здоров’я українських воїнів.

Прикладом такої співпраці став порятунок військовослужбовця. Чоловік дістав численні важкі вогнепальні осколкові поранення верхніх і нижніх кінцівок та живота під Бахмутом. Окрім того, один із осколків влучив у прямокишкову артерію, що спричинило виникнення в ділянці промежини сильної кровотечі. Військові хірурги виконали декілька оперативних втручань, проте за кілька днів у пацієнта знову виникла масивна кровотеча з рани в промежині. Лікарі зупинили кров, однак вбачали нестабільність ситуації через невизначеність ділянки, де кров витікає за межі судини.

Бійця прооперували цивільні лікарі Вінниччини, зокрема один із найкращих судинних хірургів в Україні професор кафедри онкології, променевої терапії, онкохірургії та паліативної допомоги ХНМУ Юрій Авдосьєв. Фахівці вперше в Україні виконали унікальне оперативне втручання – емболізацію прямокишкової артерії при кровотечі у пацієнта після важкого вибухового поранення.

Юрій Авдосьев за спасіння життя військовослужбовця був удостоєний ордена «Лицар Вітчизни».

За матеріалами статті кореспондентки АрміяInform Оксани Уретій