Представники ХНМУ – міжнародні інструктори

20 січня між Департаментом охорони здоров’я Харківської обласної військової адміністрації та ГО «Mehad (ex-UOSSM France)» був підписаний меморандум про співпрацю.

Метою меморандуму є взаємодія та координація діяльності сторін, спрямована на проведення спільних навчань у галузі надання невідкладної та екстреної медичної допомоги громадянам України та іншим особам, які перебувають на її території, у тому числі під час виникнення надзвичайних ситуацій, ліквідації наслідків та надання допомоги і гуманітарної підтримки особам, що постраждали в результаті збройної агресії проти України.

Даний проєкт розпочав свою роботу 21 січня. Так, інструктори – співробітники кафедри медицини невідкладних станів, анестезіології та інтенсивної терапії ХНМУ (Павло Фадєєв, Максим Дейнеко, Андрій Расенко, Марина Долженко) під керівництвом медичного координатора Юлії Волкової провели дводенний «Курс з тактичного застосування ультразвуку – TUSC-UA Course», який проходить щотижня на клінічній базі кафедри Обласного клінічного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення.

На сьогодні вже проведено 7 курсів, де успішно пройшли навчання 90 курсантів, переважна кількість яких є лікарями Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Харківській області та лікарями медичних закладів деокупованих територій Харківської області (Вовчанськ, Куп’янськ, Ізюм тощо).

Тактична швидка ультразвукова діагностика за протоколом FAST дає змогу українським медикам швидше і якісніше надавати медичну допомогу постраждалим внаслідок бойових дій.

Програма курсу заснована на досвіді розробників «Mehad (ex-UOSSM France)», який був отриманий протягом останніх 10 років за підтримки лікарів і постачальників медичних послуг у зонах конфліктів та в більшості гуманітарних катастроф у таких країнах, як Ірак, Сирія, Туреччина та Ліван.

Дякуємо всій команді Mehad в Україні, особисто Pr. Raphaël Pitti (Training Programs Director), Pierre Catoire (TUSC-UA Course Directior), Yuriy Stepanovskiy (Strategy Director), Mykola Kopytchak (Medical coordinator), Nastiia Nazaruk (Project Coordinator) за надану можливість вчитися і навчати.