Представники ХНМУ – активні волонтери!

Ми продовжуємо розповідати про волонтерську діяльність співробітників і студентів нашого університету. Сьогодні мова піде про старшу лаборантку кафедри громадського здоров’я та управління охороною здоров’я Яну Астапову.

У перші дні війни Яна евакуювалася до Львова, де розпочала свою діяльність у складі волонтерської групи загону швидкого реагування гірської оперативно-рятувальної служби. Вона миттєво пригадала все, чому навчилася у 2012 році в школі волонтерів єврейського культурного центру «Бейт Дан», також дуже допомогли навички роботи фахівцем Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на той час Дзержинського району Харкова. Вона також здобула кваліфікацію «Інструктор дитячого туризму», на волонтерських засадах брала участь в організації та проведенні обласних і Всеукраїнських змагань туристсько-краєзнавчого, національно-патріотичного спрямування.

Задля надання більш дієвої допомоги населенню Яна вирішила отримати нові знання і навички, тому пройшла навчання та тренінги з надання першої допомоги, забезпечення психосоціальної підтримки постраждалих «Особливості надання домедичної допомоги в умовах військового часу», «Психологічна підтримка особистості в умовах війни», «Кризова психологія та психологія воєнного часу». Завдяки співпраці з Львівською регіональною організацією Товариства Червоного Хреста України та ДСНС з надання допомоги вразливим верствам населення удосконалила вміння працювати у команді щодо спроможності суспільства попереджати і долати гуманітарні й соціальні кризи.

Завдяки волонтерській діяльності Яна з колегами долучилася до забезпечення військових необхідними засобами тактичної медицини, спальниками, карематами, термобілизною, шкарпетками, наколінниками тощо. Таким чином налагодилася співпраця з представниками Благодійного фонду «Майстерня Милосердя», які допомагають вирішувати волонтерські запити тих, хто цього потребує. Яна від себе особисто і всіх, кому надійшла дієва допомога, висловлює щиру вдячність Митрополичому Благодійному Фонду Католицьких Церков у США та польським друзям – волонтерам з Pomocni Ukrainie /Stowarzyszenie Wolontariuszy за щиру підтримку і допомогу, адже саме це милосердя і доброчинність зміцнюють віру в нашу перемогу.