Поширення Хібукі-терапії по Україні

Видатні ізраїльські експерти по роботі з Хібукі-терапії почали співпрацювати із ГО «Студентське самоврядування ХНМУ».

Ще до початку повномасштабного вторгнення студенти медичного вишу активно брали участь у волонтерській діяльності: відвідували діточок у лікарні, дитячі будинки, реабілітаційні центри, протитуберкульозні санаторії, завдяки чому накопили чималий досвід впровадження різних терапевтичних практик у роботі з дітьми.

Під час війни студенти-медики відчули, що їх допомога потрібна ще більше, особливо в роботі з дітьми. Вони і зараз продовжують свою діяльність не тільки в Харкові, поблизу рідної alma mater, а і в різних куточках України, і саме тому із захопленням почали брати участь у поширенні нової терапевтичної методики – Хібукі-терапії. Нещодавно нашим студентам пощастило познайомитися з впровадницею Хібукі – Дафною Шарон-Максимов.

Студенти вже провели та взяли участь у багатьох заходах, пов’язаних із Хібукі-терапією. Свою діяльність розпочали в Міській клінічній дитячий лікарня № 16, приєднавшись до заходу «Music morning beats», приуроченого до Міжнародного дня волонтера. Наступним кроком стала лекція-семінар з ізраїльської методики подолання військової психологічної травми у дітей – Хібукі-терапії, що відбулася 25 грудня за підтримки ЮНІСЕФ та сприяння Студентського самоврядування ХНМУ, а також Міської клінічної дитячої лікарні № 16.

Після всіх заходів представники Студентського самоврядування ХНМУ зустрілися з Дафною Шарон-Максимов і домовилися про співпрацю та впровадження Хібукі-терапії у різних куточках України – на даний момент у Києві та Харкові.

29 січня за сприяння Студентського самоврядування ХНМУ та Міської клінічної дитячої лікарні № 16 відбувся черговий захід «Веселий консиліум» у рамках проєкту «Лікар-Малюк» з використанням методів Хібукі-терапії. Під час заходу студенти показували та навчали діточок різноманітним медичним маніпуляціям: як правильно проводити серцево-легеневу реанімацію на манекені, як ставити крапельниці, внутрішньовенні, внутрішньом’язові уколи, як проводити люмбальну пункцію та бинтування «потерпілих». Кожна дитина мала змогу продемонструвати отримані знання на практиці, використовуючи іграшки у ролі пацієнтів, а також менекен для проведення СЛР.

Друга частина заходу була присвячена роботі із «собакою-обіймакою». Кожна дитина тягнула листівки із завданнями, направленими на психологічну підтримку завдяки Хібукі. Таким чином, діти вчаться показувати свої емоції та почуття, а також промовляти свої переживання та потреби.

Представники Студентського самоврядування вручили головному лікарю Міської клінічної дитячої лікарні № 16 Марині Кучеренко Подяку за співпрацю та сприяння волонтерській роботі студентів-медиків ХНМУ.

Студенти і надалі співпрацюватимуть з лікарнею. Наразі заплановано наступну поїздку в Харківську обласну дитячу клінічну лікарню та інші медичні установи. Головна мета – за допомогою Хібукі-терапії покращити психологічний стан кожного, хто цього потребує, а сприятиме цьому – гаряче серце медика-волонтера.