Лікарі східного регіону отримали УЗД-пристрої

28 березня у приміщенні КНП «ОКЛ ХОР» відбулася урочиста подія, присвячена результатам співпраці в рамках Меморандуму між Департаментом охорони здоров’я Харківської обласної військової адміністрації та ГО «MEHAD (ex-UOSSM France)».

В актовій залі зібралися представники більш ніж 30 закладів охорони здоров’я з 5-ти регіонів України (Харківського, Полтавського, Сумського, Дніпропетровського та Запорізького) для отримання портативних УЗД-пристроїв і планшетів до них, подарованих французькими колегами. Медичне обладнання вручили керівник навчальних програм «MEHAD», військовий лікар-реаніматолог професор Рафаель Пітті та представник «La chaine de l’espoir», військовий хірург Франсуа Понс.

Директор Департаменту охорони здоров’я ХОВА Максим Хаустов зауважив, що Харківська обласна військова адміністрація першочергову увагу приділяє розвитку медичної галузі регіону, щоб жителі області могли отримувати своєчасну якісну допомогу. «Ці гаджети будуть використовуватися нашими лікарняними закладами для надання меддопомоги при пораненнях та крововтратах. Вони незамінні саме для екстреної допомоги пацієнтам», – зазначив очільник Департаменту.

Важливість події полягає в тому, що стаціонарний тренінговий центр для східних регіонів України, який за підтримки представників «MEHAD» був відкритий у січні 2023 року в Харкові, є місцем навчання лікарів, більшість з яких працюють на деокупованих територіях. За сприяння Департаменту охорони здоров’я ХОВА на навчання безперервно прибувають саме ті, хто потребує цього найбільше.

Так, майже 300 лікарів пройшли навчання, яке провели інструктори курсу з тактичного застосування ультразвуку «TUSC-UA Course» – співробітники Харківського національного медичного університету. За підтримки УНПК «ЦЕМД та МК МОЗ України» на курс потрапляють лікарі служби екстреної медичної допомоги зазначених вище регіонів.

Щиро дякуємо французьким колегам за підтримку українських лікарів під час повномасштабного російського вторгнення.

Керівник навчальних програм громадської організації «MEHAD (ex-UOSSM France)», військовий лікар-реаніматолог професор з медицини катастроф і екстреної медицини Рафаель Пітті розповідає про свою професійну діяльність і про реалізацію ідеї створення по всьому світу тренінгових Центрів для лікарів служби екстреної медичної допомоги.

Про роботу тренінгового Центру східного регіону України за підтримки ГО «MEHAD (ex-UOSSM France)» розповідає його медичний координатор професорка Харківського національного медичного університету Юлія Волкова.