Конференція Twinning UK-Ukraine–2024

4-5 липня у Варшаві проходила Друга міжнародна конференція Twinning UK-Ukraine–2024 «Роль університетів у повоєнному відновленні України». Майданчиком проведення події виступив Університет Вістула, де представники інституцій, причетних до реалізації британсько-української ініціативи побратимства, долучилися до обговорення результатів дворічної співпраці та подальших планів. Ініціатива Twinning (Побратимство) об’єднує університети Великої Британії та України вже 2,5 роки. Цей проєкт британсько-українського побратимства став опорою для національної вищої освіти та академічної спільноти нашої країни, яка зіткнулася з багатьма проблемами через російську агресію.

Харківський національний медичний університет є учасником Проєкту Twinning зі Школою клінічної медицини Кембриджського університету майже з самого початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Вже третій рік поспіль у рамках цього проєкту студенти старших курсів вітчизняних факультетів мають змогу проходити клінічне стажування у Кембриджському університеті. Загалом за 2 роки 41 студент ХНМУ пройшов практичне навчання у Кембриджі та ще 20 братимуть участь у стажуванні з 7 липня цього року.

Про виклики вищої освіти за роки повномасштабного вторгнення та стійкість академічної спільноти на конференції Twinning UK-Ukraine–2024 доповідав заступник міністра освіти і науки України Михайло Вінницький. Спікерами конференції були також радниця Президента з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту Ольга Будник, директор Європейського банку реконструкції та розвитку Василь Говгера, директорка проєктів Cormack Consultancy Group Анжела Стащак, голова Universities UK International, директорка Сент-Ендрюського університету Дам Саллі Мепстоун і директор Британської Ради в Україні Колм МакГіверн.

З боку нашого університету в роботі конференції Twinning UK-Ukraine–2024 взяли участь начальниця відділу міжнародних відносин та грантової роботи Оксана Васильєва та провідна фахівчиня відділу Ольга Ленська. Вони зустрілися з представницею Школи клінічної медицини Кембриджського університету Ізабель Фітжеральд О’коннор, яка від імені декана факультету клінічної медицини Пола Уілкінсона передала вітання керівництву ХНМУ та запрошення відвідати Школу клінічної медицини Кембриджського університету з метою особистого знайомства та перевірки умов стажування наших студентів-медиків.

Проєкт Twinning є джерелом передових можливостей для наступних поколінь української молоді, що дозволяє реалізувати сучасні активності, серед яких найрізноманітніші школи, курси, тренінги і майстер-класи, які дають змогу розвиватися та безкоштовно переймати досвід британських університетів.