Професор ХНМУ пройшов стажування у Варшаві

Кафедри
04.12.2023

З 30 жовтня по 30 листопада 2023 року в рамках міжнародного проєкту STOP CANCER завідувач кафедри загальної та клінічної патофізіології ім. Д.О. Альперна професор Михайло Мирошниченко пройшов стажування у Варшавському медичному університеті.

Професор Михайло Мирошниченко став переможцем стипендіального проєкту STOP CANCER для лікарів-патологоанатомів, організованого Ротарі клубом міста Варшава та Варшавським медичним університетом. Стажування проходило на базі кафедри патоморфології, яку очолює професорка Агнешка Перковська-Птасінська. Наразі кафедра має гістопатологічну лабораторію, імуногістохімічну лабораторію, лабораторію молекулярної генетики та цитогенетики, лабораторію електронної мікроскопії.

Під час стажування Михайло Мирошниченко ознайомився з організацією освітнього процесу на кафедрі, особливостями роботи патологоанатомічної служби. Під керівництвом відомих польських морфологів – професорки Барбари Гурницької та доцентки Магдалени Богданської, пан Михайло удосконалив свої знання та уміння з гістологічної та цитологічної діагностики пухлинної та непухлинної патології організму людини. Знаковим для польських морфологів у діагностиці патології є командний підхід та постійна співпраця з клініцистами, що лікували та обстежували пацієнта.

Під час перебування у Варшаві професор обговорив питання співробітництва між Харківським національним медичним університетом та Варшавським медичним університетом. Результатом обговорення стали закладені основи для підписання двостороннього договору, метою якого є навчальна мобільність для здобувачів вищої освіти та співробітників університетів у межах програми Erasmus+.

У ході свого відрядження до м. Варшава професор Михайло Мирошниченко також зустрівся з представниками видавництва наукових медичних журналів ALUNA: директоркою Анною Лучинською, науковою редакторкою та керівницею відділу міжнародного співробітництва Лесею Руденко та керівником відділу підписки Бартошем Гутерманом. Під час зустрічі були обговорені питання взаємної співпраці в освітньому та науковому процесах.

Стажування у Варшавському медичному університеті стало гарною можливістю для удосконалення рівня знань та умінь з патології, пошуку нових контактів для подальшого міжнародного співробітництва, мотивацією для втілення одержаних знань й умінь у практичну діяльність та освітній процес в університеті.