Клятва лікаря, яку студенти складають кожного дня

Історія виникнення та діяльності волонтерського руху в медичному виші має давні витоки і стабільно працює уже протягом багатьох років. Цей досвід використовують наші студенти і під час війни.

Мова йде про групу «Волонтери-медики», створену Максимом Мурченком та Максимом Масюткіним. Вони мають у своєму розпорядженні автомобіль, що значно підвищує рівень їх мобільності й дозволяє пересуватися містом та областю. На допомогу хлопцям також прийшли студенти Тетяна Сторожук, Родіон Фетисов та Катерина Макаренко для налагодження логістики закупок та постачання речей першої необхідності.

Від самого початку створення волонтерської групи два Максими користувалися власними коштами для надання допомоги нужденним, а коли гроші скінчилися, була налагоджена комунікація з міжнародним фондом Unchain, який має доступ до кріптовалюти, та збір благодійних внесків.

Завдяки добре організованій роботі група волонтерів змогла охопити своєю діяльністю досить великий спектр надання допомоги населенню Харкова та області. Це евакуація людей на вокзал до поїздів, закупка та доставка їжі, допомога продуктами кухням, що готують у метро, а також військовим, для яких закуповується амуніція та одяг. Крім того, одяг та ліки потрібні й цивільним громадянам, що залишилися без житла. Хлопці займаються доставкою медикаментів у місцеві лікарні та польові військові шпиталі. Коли була можливість, вони також передавали ліки через інших волонтерів до окупованої Херсонської області.

Свою волонтерську діяльність студенти не вважають за щось героїчне та нестандартне, хоча вони ризикують своїм життям щоденно, пересуваючись під обстрілами. Адже потреба бути корисним своїм співвітчизникам, допомагати країні у важку годину – це і є головним обов’язком справжнього медика і основою клятви лікаря, яку вони складають кожного дня.