Представники ХНМУ взяли участь у міжнародному конгресі

Події
20.03.2023

Команда фахівців Харківського національного медичного університету взяла участь у щорічному конгресі Deutsche Gesellschaft für Arbeitsmedizin und Umweltmedizin e.V. (DGAUM), який відбувся 15–17 березня 2023 року у місті Єна, Німеччина.

Науковий захід зібрав фахівців з медицини праці, навколишнього середовища та професійного здоров’я з усього світу. У рамках конгресу обговорювалися актуальні теми в галузі охорони праці та здоров’я працівників, були представлені результати новітніх досліджень та розробок, розглядалися тенденції розвитку цієї галузі та вирішувалися важливі питання щодо викладання медицини праці в університетах.

Староста наукового гуртка кафедри гігієни та екології № 2 Діана Стукалкіна успішно представила постерну доповідь: «Professionelles Burnout-Syndrom bei Anästhesisten und Intensivmedizinern in der Ukraine» від колективу (Ігор Завгородній, Олена Літовченко, Валерій Капустник, Діана Стукалкіна, Thielmann Beatrice, Böckelmann Irina). Робота є результатом багаторічного наукового співробітництва з фахівцями кафедр гігієни та екології № 2, внутрішніх та професійних захворювань Харківського національного медичного університету та кафедрою медицини праці Університету ім. Отто фон Геріке, м. Магдебург, Німеччина. У доповіді було висвітлено актуальні питання щодо професійного вигорання серед анестезіологів, які спеціалізуються на інтенсивній терапії. Робота викликала інтерес і жваві дискусії на цю тему, зокрема від віце-президента DGAUM професора Волькера Харта.

Конгрес проходив у змішаному форматі й охоплював Keynote сесії, наукові лекції, постерні доповіді, що присвячені були розділам медицини праці та стану навколишнього середовища. Крім цього, було багато симпозіумів та майстер-класів з інших важливих тем, зокрема, диджиталізація та наслідки впливу пандемії Covid-19 на робочий світ, врегулювання шкідливих виробничих факторів у Домашньому офісі (Homeoffice), інформаційна гігієна тощо.

Довідка

За роки плідної співпраці з партнерами з Німеччини вітчизняні фахівці брали участь у щорічних наукових з’їздах Німецького товариства професійної медицини та оточуючого середовища (DGAUM) (Гёттинген, 2012; Брегенц, 2013; Дрезден, 2014; Мюнхен, 2015, 2018, 2022; Ерфурт, 2019, 2022; Єна, 2021) та наукових форумах.

Видані публікації в наукових виданнях, у тому числі в тих, які належать до наукометричних баз. Опублікувано 49 матеріалів, у тому числі 19 статей в журналах Zbl Arbeitsmed, ErgoMed/Prakt, Neuroscience and Behavioral Physiology, New Armenian Medical Journal, Psychiatr Prax, International journal of environmental research and public health, Zaporozhye medical journal, Journal of Occupational and Environmental Medicine.