Зустріч з історією в Музеї ХНМУ

Події
05.10.2023

5 жовтня 2023 р. відбулася зустріч у Музеї історії ХНМУ з директоркою з культури та комунікацій Charity found «Renovation» Юлією Рибінською.

Пані Юлія від імені відомої польської культурної та просвітницької діячки Магдалени Крашевської передала до музею в дарунок книгу «Медичні та політичні любовні листи: листування доктора Вацлава Крашевського та Яніни Крашевської, уродженої Машатовської, 1894–1927 рр.».

Пані Магдалена також є засновницею культурного салону, галереї сучасного мистецтва та приватного музею «Дім Доктора», відкритого в будинку її діда Вацлава Крашевського – випускника Харківського Імператорського університету 1895–1900 років.

Він був відомим лікарем, суспільним та політичним діячем Польщі, який засновував у своєму будинку зразковий санаторій Польської асоціації вчителів народних шкіл у Закопаному та став його головним лікарем.

У переданій в дар книзі надруковано листування Вацлава Крашевського з його нареченою, а у майбутньому дружиною Яніною Машатовською у період їх розлуки, у тому числі у м. Харкові, коли він навчався в Імператорському університеті, де розповідає про своє життя, навчання, друзів та вчителів.

У ході дружної бесіди Юлії Рибінської із представницями нашого університету, а саме зі зберігачками музейних фондів Оленою Семененко та Ольгою Виноградовою, помічницею ректора Яною Бєлєвцовою та директоркою Наукової бібліотеки Іриною Киричок були обговорені пам’ятні історичні події минулих років, проведена міні-екскурсія та окреслені подальші шляхи взаємодії з представниками родини випускника Харківського Імператорського університету.