Зміни правил щодо вступу в інтернатуру

ННІ ПО
17.05.2024

Нещодавно у Міністерстві охорони здоров’я ухвалили наказ, що змінив правила вступу до інтернатури. Нові правила – лише перший крок на шляху до реформування медичної освіти в Україні. Ці зміни потрібні як майбутнім медикам, так і пацієнтам.

Тож, що важливо знати про цьогорічний вступ до інтернатури?

Навчатися в інтернатурі коштом держбюджету зможуть студенти контрактної й бюджетної форм навчання. Водночас у такому розподілі НЕ братимуть участь іноземці, особи без громадянства та українці, що закінчили заклади вищої освіти за кордоном.

Розподіл відбуватиметься прозоро на підставі конкурсного балу. Студенти самі зможуть обрати місце проходження інтернатури з-поміж вакансій, доступних у медзакладах різних областей. Найбільшу кількість місць для вибору матиме той, хто краще вчився.

Формула обрахунку конкурсного балу зміниться. Збільшено частку результату КРОК-2, зменшено частку середнього балу, а до уваги додатково братимуть результати КРОК-1.

Випускники, які навчалися коштом державного бюджету, зможуть відмовитися від участі у рейтинговому розподілі і пройти повторний розподіл наступного року. Студенти контрактної форми також зможуть взяти участь у розподілі на державні місця або ж обрати інші й навчатися за контрактом.

Випускники бюджетної форми навчання можуть відмовитися від місця в інтернатурі на державному розподілі та обрати його самостійно. Деталі можна побачити на інфографіці, а також на сайті Міністерства охорони здоров’я України.