Вшанування пам’яті видатного випускника ХНМУ

Події
21.03.2023

21 березня у ХНМУ відбулося покладання квітів до меморіальної дошки заслуженому майстру спорту СРСР, Олімпійському чемпіону з важкої атлетики, випускнику лікувального факультету Харківського медичного інституту Ігорю Михайловичу Рибаку.

Саме цього дня 89 років тому народився видатний діяч спорту, лікар Ігор Рибак. Вшанувати його пам’ять прийшли друзі, колеги, учні та студенти медичного вишу. До участі у заході долучилися проректор з науково-педагогічної роботи ХНМУ Іван Летік, голова відділення НОК України в Харківській області Віктор Христоєв, заслужений майстер спорту України зі стрільби з лука, бронзовий призер ігор Олімпіади Олександр Сердюк, майстер спорту міжнародного класу з важкої атлетики, учасник Олімпійських ігор та чемпіон Європи Олександр Ліхвальд, стипендіат НОК Леонід Дікань, заст. голови Федерації гандболу Харківської області Тимур Мерзолієв, заступник Центру з олімпійської підготовки зимових видів спорту Іван Ковальов та заступник начальника управління фізкультури та спорту Харківської міської ради Павло Думенко.

Гості й представники ХНМУ віддали належну шану видатному спортсмену, який прославив у всьому світі наше місто і один з найстаріших медичних вишів країни – Харківський національний медичний університет.

Довідка
Ігор Михайлович Рибак (21.03.1934–28.09.2005) – український спортсмен, важкоатлет, заслужений майстер спорту СРСР з важкої атлетики, Олімпійський чемпіон XVI Олімпійських ігор (1956 р., Мельбурн) з важкої атлетики у легкій (67,5 кг) вазі (встановив олімпійський рекорд у триборстві 380 кг); чемпіон Європи 1956 р. у на півсередній (75 кг) вазі. Нагороджений орденом «Знак Пошани».

Випускник Харківського медичного інституту 1959 року. Після завершення кар’єри штангіста працював лікарем у збірній СРСР з важкої атлетики. Очолював Харківський обласний лікарсько-фізкультурний диспансер.

Меморіальну дошку Ігорю Михайловичу Рибаку на території Харківського національного медичного університету було встановлено 6 квітня 2021 року.