Візит представника Міністерства охорони здоров’я до вишу

Події
02.05.2024

1 травня Харківський національний медичний університет відвідав начальник управління медичних кадрів, освіти і науки Міністерства охорони здоров’я України Сергій Убогов.

Програма візиту була дуже насиченою. Так, спершу пан Сергій зустрівся з ректором університету Валерієм Капустником. Сергій Убогов зазначив, що він дуже давно хотів потрапити до одного з найславетніших вишів України, щоб ознайомитися з його роботою. Зі свого боку пан Валерій зазначив: «Незважаючи на те, що ми працюємо не на повну потужність із зрозумілих об’єктивних причин, університету є чим пишатися, і сьогодні ми готові це продемонструвати». У ході зустрічі сторони обговорили підготовку до іспиту «КРОК», мотивацію студентів до навчання, введення військової підготовки до програми ЗВО. Також пан Сергій розповів про перспективи навчання в інтернатурі та про заплановані реформи.

У ході візиту Сергій Убогов відвідав Музей історії ХНМУ, де ознайомився з експонатами та поділився своїми враженнями у Книзі відгуків. Цікаву та змістовну екскурсію для почесного гостя провела директорка Наукової бібліотеки Ірина Киричок – продемонструвала найпопулярніші локації та розповіла про роботу репозитарію. Пан Сергій був позитивно вражений масштабом проведеної роботи та технічними можливостями бібліотеки.

Неабияку зацікавленість у Сергія Убогова викликав Центр дистанційного навчання, де він зміг ознайомитися з процесом навчання, електронними журналами, роботою АСУ та побачити, як проходять пари. Крім того, Сергій Убогов завітав до Центру симуляційної освіти та Центру тривимірних технологій ННІ ЯО ХНМУ. На кафедрі анатомії людини він ознайомився з лабораторіями симуляційних технологій, штучних органів та систем. Значну зацікавленість викликав навчальний музейний комплекс та атлас академіка Р.Д. Синельникова – перше національне видання з анатомії людини. Почесний гість зазначив, що в Харківському національному медичному університеті чітко простежується поєдання науки, освіти та практичних навичок, побажав і надалі рухатися у цьому напрямку.

Між відвідинами локацій, запланованих під час візиту, пан Сергій вшанував пам’ять загиблих від російської агресії харківських діточок та поклав іграшку до пам’ятника маленьким янголам, які рано зустрілися з людською жорстокістю та, нажаль ніколи не стануть дорослими.

Сергій Убогов також поспілкувався з професорсько-викладацьким складом та студентами. «Мені дуже приємно вперше побувати в стінах Харківського національного медичного університету. Вражає те, як ви змогли зберегти спадщину та надбання, починаючи з 1805-го, зважаючи на те, які видатні постаті тут працювали, і при цьому ви постійно рухались вперед, впроваджуючи новітні технології», – зазначив пан Сергій. Він висловив надію на те, що війна якомога скоріше закінчиться і студенти повернуться до авдиторій, хоча деякі засоби навчання онлайн настільки гарно себе проявили, що їх можна залишити.

Міністерство охорони здоров’я все більше уваги приділяє саме медичній освіті, її якості, інтеграції з практичною частиною, тому у ході зустрічі пан Сергій також відповів на найбільш хвилюючі питання студентів щодо інтернатури, розвитку університетської клініки та стажування за кордоном.

Крім того, Сергій Убогов ознайомився з базами ХНМУ та побачив, у яких умовах студенти набувають практичні навички. У стоматологічному центрі він переконався, що це не тільки головна клінічна база факультету, а й установа, в якій надають висококваліфіковану консультативно-лікувальну допомогу населенню м. Харкова та всіх регіонів України. Зараз працівники стоматцентру активно долучилися до надання медичних послуг учасникам бойових дій, військовослужбовцям і ветеранам.

Сергій Убогов переконався у потужності Університетської клініки, особливо щодо дуже важливих на вимогу часу напрямків – психічного здоров’я, протезування та ортезування.

Пан Сергій зазначив, що він був позитивно вражений здобутками та досягненнями нашого закладу освіти: «Незважаючи на 2 роки війни, ваш університет не тільки вистояв, а й продовжує розвиватись – і в науковому напрямку, і у плані покращання якості освіти, і у плані покращання клінічної підготовки. Бажаю, щоб університетська клініка стала потужною багатопрофільною і найбільш топовою лікарнею у регіоні, де надається якісна медична допомога – з належним фінансуванням і сучасним обладнанням, і де лікування повністю інтегроване з освітнім та науковим процесом». Також Сергій Убогов подякував керівництву університету за змістовну зустріч і плідну роботу та пообіцяв обов’язково завітати до медичного вишу ще не один раз.