На базі Університетської клініки під головуванням міністра Віктора Ляшка відбулося засідання робочої групи щодо підготовки протезистів-ортезистів

18 вересня 2024 р. до Навчально-наукового медичного центру «Університетська клініка» завітав очільник Міністерства охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

У рамках візиту пан Віктор взяв участь в установчому засіданні робочої групи щодо визначення опорних центрів з підготовки протезистів-ортезистів.

Відкриваючи засідання, Віктор Ляшко зазначив: «Дискусії в межах робочої групи мають дати чітке розуміння подальшого руху за чітким планом. Вперше в цьому році ми зробили державне замовлення на навчання протезистів-ортезистів для 4 медичних університетів – в Києві, Харкові, Львові та Тернополі. Нам потрібна чітка програма дій, яка відповідатиме викликам сьогодення і буде схвалена Європейськими міжнародними асоціаціями, щоб сертифікат, який ми видаємо, визнавався й за кордоном. Якість освіти, імідж професії, затребуваність та достойна заробітна плата – це ключові задачі, які потрібно вирішити».

Гарант програми «Протезування-Ортезування», декан IV медичного факультету Микола Литвиненко представив доповідь «Досвід впровадження підготовки магістрів зі спеціальності «Технології медичної діагностики та лікування», спеціалізації «Протезування-ортезування» на освітньо-професійній програмі «Протезування-ортезування». Також свої доповіді презентували представники Тернопільського та Львівського медичних університетів, Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, Червоного Хреста та Школи реабілітаційних наук.

Під час засідання учасники обговорили поточний стан підготовки протезистів-ортезистів, ознайомилися з міжнародним досвідом та найкращими практиками й визначили подальші вектори спільної роботи.

Також у рамках візиту Віктор Ляшко відвідав відділення Університетської клініки та мобільну клінічну протезно-ортезну лабораторію, в якій за участі іноземних фахівців виготовляються культєприймачі для протезів. Ресурс мобільної лабораторії – 15 пацієнтів на місяць. Вона оснащена всім необхідним для виготовлення тимчасових протезів, що дає змогу забезпечити пацієнтам з ампутаціями ефективне проходження процесу реабілітації. З початку функціонування лабораторії її фахівці оглянули вже більш як 10 пацієнтів, п’ять пацієнтів з ампутаціями вже залучені до процесу реабілітації з виготовлення тимчасових протезів. Мобільна лабораторія – це тимчасове рішення, після завершення ремонту на другому поверсі головного корпусу університетської клініки наприкінці 2024 року її перемістять у відремонтовані приміщення і збільшать кількість пацієнтів до 25 на місяць.

Фото з сайту МОЗ України