Відгуки студентів зі стажування в Німеччині

З 6 листопада по 10 листопада 2023 р студенти V та VI курсів I та III медичних факультетів пройшли короткострокове стажування з хірургії у Клініці Заксенхаузен, м. Франкфурт, Німеччина.

У клініці студенти зустрілися з доктором Пламенем Стайковим та відвідали різні відділення клініки.

Студенти поділилися своїм враженням у відгуках:

«Для мене практика у клініці Заксенхаузен стала цікавим досвідом та пройшла доволі захоплююче. Ми мали змогу відвідати різні відділення, які для нас були більш цікавими. Під час практики ми спостерігали за тим, як проводиться прийом пацієнтів у гінекологічному відділенні та ранковий обхід пацієнтів хірургічного відділення. Ми були присутніми на проведенні операцій, а також спостерігали за процесом виведення пацієнтів з наркозу. Дуже цікаво було спілкуватися з лікарями та співробітниками клініки, на всі наші питання ми отримали обґрунтовану відповідь.

Щиро дякую за надану можливість стажування та отриманий досвід!».
Марина Лахно

«Перебування в Заксенхаузені – це гарна можливість побачити роботу європейських колег, інноваційні технології та дізнатися про їхній підхід до лікування захворювань.

Це неймовірний досвід спостережень за працею лікарів цієї лікарні не тільки в операційній, а також безпосередньо у відділенні.

Дякую за чудову можливість мати таку практику!».
Катерина Федик

«Хочу висловити свої думки щодо практики у Заксенхаузен Клінік у Франкфурті. Усе розпочалось з дуже гарного прийому. Фрау Шпігель показала нам всю клініку, дала поради та представила нас як практикантів з Харкова. Весь персонал клініки був дуже ввічливим та ставився до нас з розумінням та бажанням чомусь навчити.

Мені дійсно сподобалось, як нам відповідали на всі запитання, а особливо анестезіологи, які намагалися максимально заохотити нас до вступу в їхні професійні лави.

Заксенхаузен – це дійсно можливість порівняти роботу українських та німецьких лікарів. Для мене персонально ця практика була дуже важливою та цікавою, оскільки я побачила багато операцій з гінекології, загальної хірургії тощо.

Я вважаю, що лікар потрібен бути різносторонньою особистістю, тому я рекомендую всім, хто має сумніви, їхати на практику чи ні, обов’язково обирайте позитивну відповідь – не пошкодуєте! Єдине що треба – володіти німецькою мовою, щоб вільно спілкуватись з пацієнтами».
Вілена Чупіна