Відгуки студентів щодо стажування у Кембриджі

Харківський національний медичний університет продовжує активну співпрацю з надійним партнером – Школою клінічної медицини при ректорі, магістрах та вчених Кембриджського університету. Другий рік поспіль вони гостинно приймають студентів ХНМУ. Цього року 21 студент успішно закінчив практичне навчання у Великій Британії.

Протягом стажування студенти пройшли 10 дистанційно-навчальних модулів та відвідали такі сесії, як інтерактивна презентація про паліативну допомогу, викладання навичок клінічного спілкування, навчання практичним процедурам, базове навчання з підтримки життєдіяльності.

Стажування було поділено на три ротації, а саме з інтенсивної терапії Джона Фармана, судинної хірургії та респіраторної медицини, які здобувачі освіти проходили під наглядом викладачів, маючи доступ до клінічного середовища так само, як студенти Кембриджу.

Наші студенти повернулися до свого університету з новими знаннями, досвідом, позитивними емоціями, враженнями та бажанням пізнати більше.

«Я дуже вдячна нашому університету за надану можливість пройти клінічну практику в Кембриджському університеті! Практика була дійсно корисна та вкрай насичена.

Протягом першого тижня ми навчалися, як спілкуватися з пацієнтами, основним клінічним навичкам та всім тим речам, що були потрібні для практики в лікарні. Проте найбільше мені сподобалася лекція з паліативної медицини, адже вона справді стала актуальною для мене, оскільки моєю першою ротацією стало відділення інтенсивної терапії.

Саме перша ротація сподобалася мені найбільше. Мені здається, там я побачила неймовірну кількість найрізноманітніших станів пацієнтів та маніпуляцій. Мене вразила оснащеність цього відділення, історії пацієнтів та оптимізм лікарів, попри тяжкі умови праці та кількість невиліковних випадків.

Також я ціную досвід, отриманий у пульмонологічному відділенні. Мій супервайзор запрошував мене у кожну палату, аби я поговорила з пацієнтами та зібрала анамнез. Враховуючи те, що більшу частину часу ми навчалися онлайн, спочатку мені було дійсно складно спілкуватися з пацієнтами. Проте завдяки безперервній підтримці супервайзера я удосконалила свої навички збору анамнезу та обстеження пацієнтів.

Особливої уваги також заслуговують заняття з підготовки до ОСКІ. Спочатку ми тренувалися один на одному і після того, як запам’ятовували етапність дослідження систем, йшли до пацієнтів. Наш наставник завжди підбирав для нас незвичайні випадки, де при дослідженні ми могли виявити щось дійсно цікаве.

Підсумовуючи все зазначене вище, я можу сказати, що ця практика справді допомогла мені знайти той вектор, де я хочу розвиватися в медицині. Відділення були кардинально різні, тому ми мали змогу спробувати та побачити майже все. Також ця практика була корисна для виявлення пробілів у знаннях та їх надолуження.

Від себе можу порекомендувати не пропускати жодну можливість, навіть коли страшно і здається, що нічого не вийде, – йти до пацієнтів та вчитися.

Дуже дякую всім, хто працював та працює над цим проєктом. Мені б хотілося, аби наступного року інша група студентів поїхала до Кембриджу здобувати цей незамінний досвід!».
Юлія Тернопол

«Хочу детальніше поділитися враженнями про медичну практику. Від самого початку і до кінця кожен з викладачів та членів даної програми були дуже привітні та доброзичливі до нас, відкриті до співпраці, залюбки нам все пояснювали та допомагали вирішувати проблеми, якщо такі з’являлися. Перший тиждень нашої практики був вступним. Ми проходили медичне обстеження, мали декілька лекцій та практичних занять, під час яких навчилися надавати першу медичну допомогу та засвоїли базові клінічні маніпуляції, такі як забір венозної та артеріальної крові, накладення швів на рану, постановка венозного катетера, асептичне відкриття медичного інвентаря. Наступні 6 тижнів складалися з клінічних ротацій, кожна з яких тривала 2 тижні. Я відвідувала відділення колоректальної хірургії, трансплантації та невідкладної медицини. Під час даних ротацій я мала змогу самостійно опитувати та оглядати пацієнтів, припускати диференційні діагнози та обговорювати все це з моїми супервайзерами. Під час ротацій в хірургічних відділеннях лікарі дозволяли замиватись на операції та навіть асистувати. Також я мала змогу спостерігати за виконанням різних медичних процедур, таких як колоноскопія, холецистографія, УЗД та ін. Особливо мене вразила доброзичливість та бажання хірургів допомогти нам все зрозуміти. Вони не лише дозволяли дивитися на операцію, а ще й залюбки пояснювали її хід і чому саме так роблять, а не інакше. Також я мала змогу відвідувати клініку, куди приходили амбулаторні пацієнти, та дізнатися більше про лікування та ведення саме таких хворих.

Окремо хочу розповісти про такий вид нашого навчання, як “bedside teaching program”. Кожного тижня у групи з трьох людей були зустрічі з нашим супервайзером. Ці заняття виявилися дуже корисними особисто для мене, оскільки після закінчення даного курсу я навчилася робити різного роду огляди пацієнтів: абдомінальний, неврологічний, кардіоваскулярний, огляд респіраторної та м’язово-скелетної систем. Наприкінці хочу ще раз подякувати за надану можливість!».
Єлизавета Бирка

«Найголовніше, що я отримала за час стажування – бажання і мотивацію вчитися й плідно працювати, щоб згодом стати гідним лікарем і допомагати українській медицині прогресувати й зайняти лідируюче місце у світі. По-друге, хотілося б відзначити всіх лікарів та супервайзерів, студентів та людей, які допомагали втілити цю програму в життя та покращити минулорічний досвід. Усі люди були дуже привітні, із задоволенням допомагали нам і дійсно хотіли, щоб ми акумулювали якомога більше клінічних знань і практичних навичок за ці 7 тижнів. Особисто моє стажування складалося із вступного тижня та 3 ротацій: гастроентерологія, ендокринологія та діабет, колоректальна хірургія. У кожному відділенні я провела по 2 тижні.

Перший тиждень почався з того, що ми у нас були заняття з базових клінічних навичок: правила асептики й антисептики, в’язання хірургічних вузлів та накладання швів, забір крові, встановлення периферичних катетерів та тренінг із реанімаційних заходів. Також досить цікавим досвідом було заняття з акторкою, яка грала роль пацієнтки. Там ми змогли потренуватися спілкуватися та збирати анамнез. Мені дуже сподобалося, що нас постійно опитували про різні стани, з якими ми стикалися під час обходів або медичних маніпуляцій, а також розповідали додаткову інформацію та де її можна прочитати.

Моя друга ротація проходила у відділенні ендокринології та діабету. Ми відвідували палати з пацієнтами, приймальне відділення, клініку діабетичної стопи, а також мультидисциплінарні наради, де розглядалися складні кейси. Під час прийомів пацієнтів Dr James MacFarlane дуже багато й цікаво пояснював тонкощі діагностики різних ендокринологічних захворювань. Особливо багато пацієнтів було із патологією гіпофіза. Також разом із Dr Ruth Casey i Dr Anthony Coll ми оглядали пацієнтів і у мене була можливість збирати анамнез у стаціонарі. Мені дуже сподобалось спостерігати за прийомами в клініці діабетичної стопи й дізнатися британські протоколи лікування цього ускладнення цукрового діабету.

Останні два тижні я провела у відділенні колоректальної хірургії. Більшість часу я провела в операційних. Було проведено багато складних операцій як лапаротомічних, так і лапароскопічних з використанням сучасних технік та інструментарію. Наприклад, анастомоз кінець в кінець за допомогою кругового степлера “doughnuts” (“пончики”). У нашій країні теж проводять такі операції, тож було приємно визнати, що наша медицина знаходиться на гідному рівні! До того ж я брала участь в обході пацієнтів, збирала історії хвороб, багато дізналася про захворювання, які вживу бачила вперше: stercoral colitis, Lynch syndrome та FAP.

Кожного тижня ми оглядали та збирали анамнез у пацієнтів різних відділень, починаючи з пацієнтів з астмою і закінчуючи людьми з пересадженими нирками та серцем. Було дуже приємно бачити прогрес: як під кінець практики ми вже повністю могли контролювати ситуацію і пацієнта, спілкуючись іноземною мовою, вільно використовувати своє клінічне мислення та адаптувати огляд під конкретного пацієнта, оскільки кожен з них індивідуальний, тому не завжди можна провести огляд за «затвердженою методикою».

Бути студентом-медиком – це не тільки вчитися 24/7. Тому ми багато спілкувалися (хоча 99% наших розмов були про пацієнтів), гуляли та подорожували. Ми відвідали благодійний матч game4ukraine у Лондоні від United24 на підтримку України, де збиралися кошти на відбудову Михайло-Коцюбинського ліцею в Чернігівській області. Також 24 серпня у центрі Кембриджу ми доєдналися до мітингу на честь Дня Незалежності України. Ми намагалися представити ХНМУ та Україну найкращим чином та в свою чергу зібрати багато культурного і лікарського досвіду й «привезти» його до нашої Батьківщини. Ще раз безмежно дякую всім, хто допоміг у здійсненні наших мрій. Наступною мрією буде те, щоб кожен із нас став людиною, гідною носити почесне звання «лікар» і допомагав громадянам України бути здоровими та щасливими!».
Анастасія Клепова

«Медичне стажування в Кембриджі було для мене надзвичайно цінним та вражаючим досвідом. Перш за все, хочу відзначити високий професіоналізм і відданість викладачів та наставників, які співпрацювали з нами протягом стажування. Вони не лише мали неосяжний обсяг знань, але й були готові ділитися ними та надавати неоціненні поради і настанови. Усе це стимулювало наш професійний розвиток та розширення уявлень про сферу медицини. По-друге, медичне стажування в Кембриджі дало мені можливість спостерігати за передовими медичними дослідженнями та методами лікування. У лікарні Адденбрукс працюють не тільки лікарі, але й вчені, які активно долучаються до важливих досліджень, тому було дуже захопливо бачити, як науковий підхід перетворюється на практичний результат у лікуванні хворих.

На своїх трьох ротаціях ми мали змогу ознайомитися з різними напрямками в медицині. Особисто для мене це були медицина невідкладних станів, хірургія ШКТ та судинна хірургія. На медицині невідкладних станів ми могли збирати анамнез, безпосередньо контактуючи з пацієнтами, що приходили з широким спектром проблем. Це дало мені навичку дивитися на пацієнта як на людину не з однією турбуючою патологією, а з широким обсягом коморбідності, яку треба враховувати, наприклад, при призначенні лікування. На ротації з хірургії ШКТ я відвідувала не тільки приймальне відділення і палати для відновлення, а ще й операційні. Серед відвіданих операцій – складні та радикальні лапаротомії (езофагектомії, гастректомії, резекції кишечника, виведення стом) та лапароскопії (герніопластики), короткотривалі ендоскопічні видалення поліпів і радіочастотних абляцій стравоходу Барретта. На деякі з цих операцій дозволяли навіть помитися та асистувати, а якщо місця на додаткову людину не було, то просто запрошували підійти до столу, коли відбувалися важливі етапи операції. Найбільш мене вразила саме судинна хірургія, оскільки це новітня перспективна малоінвазивна, але дуже ефективна в лікуванні галузь хірургії. Упродовж цієї ротації мені також дозволяли долучитися до операційної команди. Я була свідком операцій і процедур, які вимагали величезної вправності та концентрації – ендартеректомія сонних артерій, відкрите або ендоскопічне лікування аневризм черевної аорти, встановлення колатералі (так званого bypass) на судинах нижньої кінцівки. Технологічна оснащеність, звісно, була відповідна.

Завдяки моєму медичному стажуванню я відчуваю себе більш готовою до майбутньої професійної кар’єри та поглиблення у світ практичної медицини. Цей досвід залишиться зі мною назавжди, і я вдячна всім за надану мені можливість вчитися та розвиватися в такому високопрофесійному оточенні!».
Дар’я Кузьміна

«За 7 тижнів стажування ми здобули навички і досвід міжнародного рівня в одному з найкращих університетів світу. Нам надали можливість відвідати безліч відділень і бути частиною команди у робочому процесі.

Мені випала честь познайомитися з ортопедичною, кардіологічною та дерматологічною командами і бути невід’ємним членом колективу, набувати практичні знання поряд з професіоналами. На кожній з ротацій була можливість відвідувати операційні і бути активними учасниками, а також допомагати лікареві на прийомі у клініці та вдосконалювати навички збору історії хвороби. Особисто мені пощастило бути на операціях з ендопротезування нижньої та верхньої кінцівок, ангіографії, імплантації песмейкера (і навіть бути на одній з них перекладачем), виконання біопсії та ін. Це місце закарбується в моїй пам’яті надовго, а досвід і набуті навички будуть втілюватися у нашій майбутній медицині. Щиро дякую!».
Дарина Колосовська

«Практика пройшла дуже продуктивно, завдяки підтримці лікарів ми змогли відпрацювати велику кількість практичних навичок. Наприклад, у відділенні Emergency medicine ми проводили опитування та обстеження пацієнтів (збір анамнезу, а також перкусію, пальпацію, аускультацію), також я мала змогу провести забір артеріальної крові для аналізу ABG (arterial blood gases), накласти шви, відновити прохідність дихальних шляхів за допомогою орофарингеального повітроводу, брала участь у проведенні люмбальної пункції, проводила катетерзацію периферичної вени, катетеризацію сечового міхура. Протягом хірургічних ротацій брала участь у лікарському обході, мала змогу асистувати на операціях. Було дуже цікаво, тому що я могла чомусь навчитися не тільки у тих відділеннях, де були офіційні ротації, а ще прийти у будь-яке відділення, яке мене цікавило, познайомитися з лікарями і навчитися чомусь там. Усі лікарі та співробітники лікарні були дуже привітні та завжди були готові допомогти, розказати, приділити час та відповісти на запитання».
Ангеліка Благодир

«Я неймовірно вдячна організаторам даного проєкту за отриманий досвід! Це були фантастичні 7 тижнів. Я познайомилася з великою кількість висококласних спеціалістів та студентів, які не тільки поділилися своїми навичками та знаннями, але й наповнили мене новою мотивацією та впевненістю у своїх можливостях на шляху професійного становлення. Якщо вдаватися у подробиці мого власного розкладу (у кожного студента були свої обрані ротації), то найбільш за все мені припав до душі Respiratory Care Unit. За 2 тижні, проведені у цьому відділені, я відпрацьовувала навички збору історії хвороби та OSCE, побувала на бронхоскопії та на декількох процедурах з pleural team, відвідала засідання з обговорення складних випадків туберкульозу, а також декілька лекцій з місцевими студентами й інтернами 1-го року навчання. Окрім цього, хотілось би відмітити Neonatal Intensive Care Unit, де я вперше брала участь у пологах з командою неонатологів. Час проведений у Кембриджі назавжди залишиться у моєму серці!».
Зоя Прохоренкова

«Два тижні у відділенні ендокринології та діабетології дали мені можливість спостерігати прийом пацієнтів у клініці. Особисто мені запам’яталися дні у відділенні з лікування захворювань щитоподібної залози та діабетичної стопи. Обговорення клінічних випадків зі справжніми професіоналами допомогли мені зрозуміти, як правильно клінічно мислити. У палатах я мала змогу проводити повний кардіологічний, респіраторний та неврологічний огляд під контролем своїх супервайзерів. Під кінець практики я навчилася використовувати систему EPIC, де медичні працівники вводять всі дані про пацієнтів. На ротації у відділенні інтенсивної терапії була присутня під час виконання бронхоскопії, установленні центрального та периферійного катетерів, трахеостомії, інтубації та екстубації. Лікарі були зацікавлені в тому, щоб я отримала якомога більше практики. На ротації ортопедичної хірургії мала змогу асистувати на операціях, а саме на остеотомії стегнової кістки, внутрішній фіксації стегнової кістки та заміні тазостегнового суглоба. Безмежно вдячна кожному лікарю, з ким я працювала впродовж цих 7 тижнів!».
Дарина Балюк

«Це були неймовірні 7 тижнів, насичені досвідом роботи в лікарні на базі різних відділень. Ми з колегами-студентами прямо-таки «накинулися» вбирати як губка нові знання та навички, проводячи свій час у відділеннях не тільки за графіком, а й залишаючись на нічні чергування та поза робочі часи. Тому однозначно можу сказати, що завдяки цьому стажуванню ми перезавантажилися та остаточно упевнилися у правильному виборі майбутньої спеціальності.

Дійсно, іноді навіть не очікуєш, що матимеш змогу поїхати в Кембридж на практику, але завжди потрібно шукати можливості, йти уперед та не здаватися. Я дуже вдячна всім, хто докладає зусиль, щоб ця практика продовжувалася вже другий рік поспіль. Слава Україні!».
Катерина Тополюк