Відгуки студентів про стажування у клініці Заксенхаузен

Харківський національний медичний університет продовжує активну співпрацю з давнім та надійним партнером – клінікою Заксенхаузен у місті Франкфурт-на-Майні, Німеччина. Щороку гостинно приймає викладачів та студентів ХНМУ головний лікар клініки Пламен Стайков та весь колектив. Цьогоріч успішно закінчили практичне навчання з хірургії ”Surgical-Training-Program” чотири студенти, які поділилися своїми враженнями та отриманими знаннями.

«Під час стажування у клініці Заксенхаузен протягом 10 днів ми мали змогу відвідувати різні відділення лікарні. Найбільше часу ми провели у хірургії. Сподобалась організація дня: зранку обхід пацієнтів, що готуються до операції, та знаходяться на реабілітації після операції. Після обходу пацієнтів – представлення нових кейсів та розбір рентгенівських знімків/КТ на обговоренні з лікарями інших спеціальностей. Ми мали змогу асистувати на лапароскопічних та відкритих операціях. Під час операції можна було уточнювати незрозумілі моменти. Справжнім сюрпризом стало виконання гінекологічних операцій з використанням 3D-технологій. Також ми були на травматологічних операціях, де хірург пояснював переваги нових технологій вертеброплатстики.

У відділенні ендоскопії ми вивчали правильний алгоритм проведення процедури. Під час ранкового обходу палат у діабетичному відділені лікар-ендокринолог наголошував на основних підходах до терапії цукрового діабету І та ІІ типів. Ми обговорювали можливі ускладнення та способи їх запобігання.

І, звичайно, було трохи вільного часу для себе. Франкфурт-на-Майні – це про контрасти: скляні хмарочоси та фахверкові старовинні будинки створюють архітектурний ансамбль міста. Була можливість відвідати музеї (деякі з них безкоштовні для українців), картинну галерею та прогулятися вулицями найвідомішого німецького письменника Ґете. Ми навіть застали початок побудови різдвяного ярмарку, коли центральна площа заповнювалася магазинчиками та майоріла новорічними вогниками.

Завдяки цьому стажуванню мої теоретичні знання з хірургії стали більш наочними. Я мала змогу розібратися в процедурі проведення ендоскопічного дослідження. На стажуваннях можна визначити, що саме тебе більше захоплює та спробувати себе у різних сферах медицини. Це надзвичайно важливий аспект для вибору майбутньої спеціалізації. Я вдячна нашій alma mater та відділу міжнародних зв’язків ХНМУ за надану можливість.

Наостанок професор клініки доктор Стайков зауважив, що професія хірурга – довгий та складний шлях, однак за наявності чіткого бажання безперервно вчитися та докладати зусиль можна досягти своєї мети».

Діана Сич

 «Усі 10 днів практики я зі своїми колегами асистувала на операціях головному лікарю Пламену Стайкову, брала участь у передопераційній підготовці пацієнтів, відвідувала відділення реанімації та інтенсивної терапії.

Окрім загальної та баріатричної  хірургії ми мали змогу побачити гінекологічні та ортопедичні операції, ознайомитися із стандартами та протоколами лікування у Німеччині. Хочу подякувати усім, хто був залучений та допоміг зробити мрію реальністю».

Еліна Сущенко

 «За період перебування у клініці Заксенхаузен я змогла спостерігати за пацієнтами та їхньою історією з моменту вступу до клініки та до їх виписки. Щодня ми були присутні на обходах пацієнтів, що надало можливість стежити за прогресом їхнього стану. Як практиканти ми також слухали ранкові обговорення денних кейсів та цікавих пацієнтів, це дало змогу покращити навички клінічного мислення. Крім цього, я змогла освоїти практичні навички. Під час стажування ми могли не лише слідкувати за операціями, а й асистувати. Загалом практика була чудовою та дуже насиченою».

Анастасія Шенгер

«Практика в клініці Заксенхаузен була однією з чудових можливостей для мене побачити хірургію з іншого боку. Клініка спеціалізується на загальнохірургічному, гінекологічному, травматологічному профілях та багатьох інших. Проте зараз стала однією з провідних клінік в Європі по баріартиричним операціям (хірургічне лікування цукрового діабету та ожиріння).

Професор Стайков навчав теоретичним знанням та брав асистувати. 95% операцій виконувались лапароскопічно і це неймовірно, бо пацієнти після операцій через 2 години почували себе так, ніби нічого з ними не робили. Sleeve gastrectomy, Gastric Bypass Surgery – дві головні операції, які я до цього ніколи не бачив. Проте на стажуванні я мав змогу асистувати протягом доби, лікарі завжди намагалися пояснити всі етапи операцій.

Більш того, при пластиці живота, я практикував свої уміння коагулювати та самостійно виконував обов’язки закриття косметичним швом рани. Лікарі були здивовані та високо оцінювали мої можливості.

Взагалі Німеччина мені дуже сподобалася, лікарня неймовірна, з великим майбутнім. Під час останньої розмові професор Стайков побажав наснаги та запевнив, що ми обов’язково побачимося ще. Хірургічна практика розширила мій горизонт, і я зрозумів актуальність проблеми з ожирінням для нашого століття. Маю надію наступного року продемонструвати лікарям свої нові знання та не підвести їх!».

Заур Бадалов