Відгуки про стажування у Кембриджському університеті

Цього року Харківський національний медичний університет став університетом-побратимом Кембриджського університету, а саме Школи клінічної медицини Кембриджського університету. Наша співпраця у різних напрямках набирає обертів, і одним із перших реалізованих спільних проєктів стала 7-тижнева програма академічної мобільності для студентів V–VI курсів, які навчаються за спеціальністю «Медицина». Подібні проєкти планується реалізовувати 1–2 рази на рік, що для студентів вишу є унікальною можливістю здобути нові навички та знання.

Тож представляємо до вашої уваги відгуки учасників спільної програми академічної мобільності ХНМУ та Школи клінічної медицини Кембриджського університету.


«Протягом навчання організатори зробили акцент на практичних навичках, через що ми не могли стримати радість, бо в наш час поняття «практика» уходить на сторінки книги.

Дуже радий знайомству з висококваліфікованими лікарями, професорами, які давали поради нам як майбутнім медикам України – не повторювати помилок та завжди вчитися новому. Щиро вдячний кожному медичному працівнику лікарні Addenbrooke’s Hospital, який доклав зусиль та дав можливість практикуватися у цей нелегкий час.

Це стажування стало поштовхом навчатися та продовжувати нашу лікарську справу!».

Заур Бадалов


«Поїздка до Кембриджу залишиться одним з найяскравіших спогадів про студентство. Я змогла побачити та познайомитися з лікарями різних спеціальностей, поспостерігати за безліччю операцій та розвинути практичні навички. Завдяки цьому змогла знайти і визначитися з тією спеціальністю, яку хотіла б освоїти в майбутньому. Дякую всім, хто зробив цю подорож можливою!».

Анастасія Шенгер


«Практика на базі Кембриджського університету – це неймовірний досвід та спогади! Протягом 7 тижнів завдяки зусиллям великої кількості талановитих та дуже добрих людей ми змогли поринути не тільки у світ медицини, а й насолодитися усіма перевагами Великобританії: відвідування музеїв, парків, івентів, знайомства з новими людьми, традиціями, поняттями, що допомогло краще зрозуміти країну-друга.

Щодо медичної практики, то хотілося б виділити наступні можливості:

– здобути та оновити свої практичні навики, адже ми мали змогу виконувати всі види ін’єкцій, покращувати свої здібності у первинній хірургічній обробці рани, проводити СЛР та багато інших активностей під контролем лікаря;

– побачити, як працює система трансплантології;

– спостерігати та брати участь в операціях та різноманітних медичних маніпуляціях залежно від того, за яким відділенням ми буди закріплені.

Лікарі та увесь медичний персонал були дуже привітними. Вони охоче нам пояснювали всі моменти, які нас цікавили з точки зору медицини. Окрема подяка нашим супервайзерам, які кожного тижня проводили з нами заняття стосовно об’єктивного дослідження пацієнтів, що є невід’ємною частиною роботи кожного лікаря.

Без жодних сумнівів, можу сказати, що ці 1,5 місяця були прекрасними та незабутніми. Велика подяка працівникам відділу міжнародних зав’язків ХНМУ та Кембриджському університету за організацію цієї практики!».

Ангеліна Шарашидзе


«Після отримання результатів конкурсу на проходження практики в Кембриджському університеті перші хвилини не могла повірити. А потім розпочалася процедура підготовки документів. На цьому етапі ми ставили організаторам мільйон питань, а вони нам терпляче допомагали з їх вирішенням.

У перший тиждень після прибуття до Кембриджу були вступні лекції від професорів університету та практикуючих лікарів. Завдяки цьому ми трохи зазирнули до системи охорони здоров’я та записали лайфхаки, як отримати максимум від практичного стажування.

Особливо запам’яталося заняття communication skills. У нас був справжній актор-пацієнт, викладачка здійснювала відеозапис збору анамнезу, і ми всі разом розбирали помилки.

Щодо занять з practical skills. Лише уявіть, величезна симуляційна кімната з макетами, наявне все приладдя для відпрацювання практичних навичок і доступ для студентів 24/7. Разом з викладачем відпрацьовували СЛР, тактику забору крові та встановлення внутрішньовенного катетеру, фундоскопію, накладання хірургічних швів та місцевого знеболення.

Наступні 6 тижнів були дуже насиченими, адже розпочалися клінічні ротації. Їх було три види, а саме: хірургічне відділення, терапевтичне та обране нами пріоритетне. День минав як декілька годин. Зранку обхід палат, спілкування з пацієнтами під наглядом лікаря та розбір кейсів. Після обіду мали змогу подивитися операції. Приємною особливістю стала рівність між студентом і лікарем. «There are no silly questions – it means you willing to learn something new», – фраза, яка запала мені в душу. Нам з радістю пояснювали незрозумілі ситуації та акцентували увагу на ключових моментах патології.

Окрім клініки, ми мали змогу відчути себе справжніми студентами Кембриджського університету. Одна з особливостей навчання в даному виші – formal dinner (як у фільмі «Гаррі Потер», бачили?) Ми збиралися в dinning hall з викладачами та представниками клініки, могли спілкуватися в неформальній атмосфері та ділитися враженнями від перебування в Англії (до речі, британці й справді мають відмінне і тонке почуття гумору). Нам організовували екскурсії до інших коледжів університету. А в однин із сонячних днів ми спробували «візитівку» Кембриджу – пантинг. Це катання на довгих плоских човнах, керувати якими треба відштовхуючись жердиною.

Стажування у Кембриджському університеті надало змогу побачити структуру системи охорони здоров’я іншої країни, поміркувати про її переваги та недоліки, а також покращити свої теоретичні знання та підкріпити їх практичними навичками. І звичайно ж, поліпшити рівень англійської мови та навчитися розуміти британський акцент (там не лише bottle of water, а й купа інших висловів)».

Діана Сич