Відбувся «Music morning beats» з нагоди Дня волонтера

5 грудня команда сектору громадського виховання та волонтерства спільно зі студентською радою І медичного факультету відвідали Харківську міську дитячу клінічну лікарню № 16 з нагоди організації заходу «Music morning beats», приуроченого до Міжнародного дня волонтера.

На захід був запрошений всесвітньовідомий композитор і нейромузиколог – Найджел Осборн. Він є автором методики музичної терапії для дітей, які пережили військовий конфлікт. Мета заходу – використання музичного мистецтва у якості психологічної терапії.

Професор Осборн запровадив методи використання музики та мистецтва для підтримки дітей, які були травмовані внаслідок військових конфліктів. Цей метод був розроблений під час війни в Боснії та Герцеговині (1992–1995), згодом був широко реалізованим на Балканах, Кавказі, Близькому Сході, у Східній Африці, Південно-Східній Азії та Індії. За його методологію Найджела нагороджено премією Свободи Інституту миру в Сараєво, зокрема, за роботу з боснійськими дітьми під час облоги міста.

Разом із дітьми на заході була створена низка композицій, які символізують незламність діточок, які пережили тяжкі часи під час повномасштабного вторгнення. Прикладом однієї з таких пісень стала «Мрія» – аналогія до українського літака. Діти самостійно наспівували мелодію, а митець створював з наданих пропозицій звуків нову пісню.

Також на заході всі присутні могли ознайомитися з головним символом Хібукі-терапії – іграшкою, яка має властивість допомагати вийти дитині зі стану психологічної травми за допомогою її правильного використовування. Хібукі (собака-обіймака) – м’яка іграшка з Ізраїлю, яка допомагає нашим дітям переживати травматичні події завдяки обійм, які вона імітує завдяки її спеціальному виготовленню.

Волонтери ХНМУ домовилися з адміністрацією та психологами Харківської міської дитячої клінічної лікарні № 16 щодо щотижневих відвідувань діток та проведень заходів, пов’язаних із хібукі-терапією та іншими святами.