Відбулося засідання Вченої ради ХНМУ

Події
25.04.2024

25 квітня 2024 р. відбулося засідання Вченої ради Харківського національного медичного університету в дистанційному форматі.

На порядку денному розглядалося питання стосовно стану та перспектив розвитку освітніх послуг у системі післядипломної освіти університету. Доповідач: директор ННІ післядипломної освіти Валерій В’юн.

У ході свого виступу він представив інформацію про основні задачі післядипломної освіти лікарів і головні завдання ННІ післядипломної освіти та SWOT-аналіз. Так, Валерій Васильович окреслив освітні послуги, що надаються ННІ ПО, підготовку випускників ЗВО в інтернатурі, оголосив спеціальності, за якими навчаються лікарі-інтерни, проведення апробаційного ЛІІ Крок 3.  Пан Валерій також розповів про післядипломну освіту лікарів та науково-педагогічних працівників, а саме: підвищення кваліфікації та спеціалізації, кількість циклів та слухачів, підготовку клінічних психологів, лікарів з фізреабілітації, лікарів-епідеміологів тощо. Крім того, він доповів про виконання плану заходів з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні, співпрацю з Державним центром зайнятості, ліцензування та акредитацію ОП. Підсумовуючи свою доповідь, Валерій В’юн відзначив основні завдання ННІ післядипломної освіти у 2024 році.

В обговоренні доповіді взяли участь професорки Олена Гречаніна та Маріанна Маркова, професори Микола Корж та Олександр Більченко.

До дискусії долучився ректор університету Валерій Капустник, який зазначив, що системи післядипломної освіти та безперервного професійного розвитку лікарів у країні є надзвичайно важливими чинниками якісного надання медичної допомоги нашим співвітчизникам. «Сьогодні ми дійсно маємо у своїй структурі повноцінний підрозділ післядипломної освіти, якісний склад науково-педагогічних працівників, необхідну матеріально-технічну базу, тобто  все, щоб бути кращими в нашому регіоні, треба тільки любити свою роботу і якісно її виконувати», – зазначив очільник вишу.

Він також наголосив на тому, що питання розвитку післядипломної освіти на державному рівні рухається вперед, адже запроваджується справедливий розподіл до інтернатури, створюється система національного рейтингу студентів за незалежними критеріями оцінювання, посилюються вимоги до баз проходження інтернатури, розробляється механізм запровадження академічної мобільності інтернів тощо. Висловився пан ректор і стосовно безперервного розвитку лікарів, який теж знаходиться під впливом сучасних змін.
Після обговорення доповіді був прийнятий проєкт рішення Вченої ради.

У ході засідання відбулося затвердження матеріалів наукового відділу та навчально-методичної і наукової літератури, а також обговорено поточні питання.