Відбулося засідання Спілки ректорів ЗВО

Події
12.04.2023

12 квітня відбулося засідання Спілки ректорів закладів вищої освіти України, учасником якого став ректор ХНМУ Валерій Капустник.

На порядку денному було розглянуто низку актуальних питань. На початку заходу виступив міністр освіти і науки Оксен Лісовий, який закликав учасників засідання до діалогу з міністерством, яке у своїй роботі буде спиратися на експертну думку фахівців з урахуванням цілей, що стоять перед країною в цілому та перед галуззю зокрема. У своєму виступі міністр торкнувся питання формування нетолерантності до корупції в закладах освіти, побудови культури академічної доброчесності, де саме ЗВО повинні бути флагманами за цими нагальними напрямками.

«Для хороших адекватних рішень нам потрібен діалог, співпраця, взаємодія – і ви отримаєте того міністра, який сприятиме розвитку галузі, але є державна мета, є глобальний виклик і є трансформації, без яких ми не виживемо як нація. ЗВО або стають лідерами цих трансформацій, або відходять у минуле. Це наш з вами вибір, наша роль і виклик, адже реформа освіти сьогодні повинна стати динамічною трансформацією постійних змін. Я вірю в нашу освіту і вірю в наших людей», – зазначив очільник міністерства освіти і науки пан Оксен.

Надалі про врегулювання питання сумісництва та конфлікту інтересів у закладах вищої освіти доповів голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков. Пан Олександр акцентував увагу присутніх на джерелах конфлікту інтересів, нормах законодавства, розповів про обов’язки, види відповідальності через конфлікт інтересів і заходи щодо врегулювання з цих питань.

Крім того, під час засідання були обговорені проєкти Законів України щодо внесення змін до Земельного кодексу України, які містять норми про вилучення земель у закладів освіти, а також розглянуті поточні питання.