Відбулося засідання Ради ректорів

Події
06.12.2021

2–3 грудня відбулося засідання Ради ректорів закладів вищої освіти ІІІ і ІV рівнів акредитації та закладів післядипломної освіти у галузі знань «22 Охорона здоров’я». На порядку денному було розглянуто декілька питань:

  1. Стратегія розвитку системи охорони здоров’я 2030.
  2. Покроковий план заходів щодо імплементації Положення про інтернатуру та вторинну лікарську (провізорську) спеціалізацію.
  3. Перспективи запровадження симуляційних методів навчання в медичній освіті для підвищення безпеки та якості обслуговування пацієнтів.
  4. Висновки та проблемні питання проведення ОСП(К)І в 2021 році та стан готовності закладів вищої освіти до проведення ОСП(К)І в 2022 році.
  5. Організація проведення тренінгів для лікарів, які надають первинну медичну допомогу з питань клінічного ведення пацієнтів з COVID-19.

Засідання відкрив голова Ради ректорів – ректор Запорізького державного медичного університету професор Юрій Колесник. Місця у президії посіли секретар Ради ректорів – ректор НМУ ім. О.О. Богомольця професор Юрій Кучин, а також запрошені гості – заступник Міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Олексій Яременко і в.о. генерального директора Директорату медичних кадрів, освіти і науки МОЗ Україні Тетяна Орабіна. У засіданні Ради ректорів також взяв участь і ректор Харківського національного медичного університету професор Валерій Капустник.

У ході дискусії, яка виникла під час засідання, представники Донецька, Харкова, Тернополя, Києва, Полтави торкнулися цілої низки проблем – від рівня знань англійської мови студентами медичних університетів до діяльності медичних факультетів ЗВО, які підпорядковані МОН України та приватних вищих медичних закладів. Річ не стільки в тому, що останні демпінгують вартість навчання, зазначив з цього приводу Олексій Яременко, як у якості медичної освіти, яку вони надають. У той же час, як зрозуміли учасники засідання, поки що немає важелів для суттєвого впливу на цей процес.

Учасники засідання обговорили й інші питання: перспективи запровадження симуляційних методів навчання в медичній освіті, а також проведення тренінгів для лікарів, які надають первинну медичну допомогу з питань клінічного ведення пацієнтів з СОVID-19. Члени Ради ректорів погодилися, що подібні зустрічі, попри складні обставини, пов’язані з пандемією, необхідні, адже лише у конструктивних дискусіях і обміні досвідом народжуються оптимальні рішення.

На другий день, 3 грудня, відбулося перше засідання школи ректорів, на якому розглядались питання:

  1. Університет: його роль і завдання; автономія і відповідальність в контексті розвитку якості освіти; роль і місце викладача в спільноті.
  2. Організаційна культура в університеті: стилі управління в контексті життєвого циклу.

Питання, які були підняті спікером цієї школи – керівником секретаріату Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Михайлом Винницьким, були надзвичайно корисними для подальшого розвитку вищої освіти, її відповідності міжнародним стандартам.