Відбулося відкриття меморіального музею

Події
22.12.2023

20 грудня 2023 р. на кафедрі загальної та клінічної патофізіології ім. Д.О. Альперна відбулося урочисте відкриття меморіального музею. Експозиція присвячена історії кафедри, життю і працям видатного українського патофізіолога професора Данила Овсійовича Альперна.

Своїм створенням музей завдячує завідувачу кафедри Михайлу Мирошниченку. Пан Михайло привітав усіх присутніх та наголосив, що колектив кафедри пам’ятає свою історію та її примножує, адже без минулого немає майбутнього. Також завідувач кафедри запевнив всіх у тому, що музей буде розвиватися, а його фонд – поповнюватися.

Створення музею кафедри почалося з виготовлення фігури видатного вченого та безпосередньо створення експозиції «Професор Д.О. Альперн за робочим столом». Скульптуру виконав викладач кафедри анатомії людини, клінічної анатомії та оперативної хірургії Михайло Лютенко. До роботи над експозицією долучилися члени студентського самоврядування та співробітниці Музею історії ХНМУ, які передали новому музею декілька документів, що висвітлюють наукову діяльність Д.О. Альперна, та його особисті нотатки.

Присутні щиро вітали колектив кафедри та її керівника. Так, з вітальними словами виступили проректор з НПР Іван Летік, декан І медичного факультету Олександр Кривошапка, асистент кафедри анатомії людини, клінічної анатомії та оперативної хірургії Михайло Лютенко, директорка Наукової бібліотеки Ірина Киричок, зберігачка музейних фондів Музею історії ХНМУ Олена Семененко, голова Студентського самоврядування Катерина Тополюк, професор кафедри Олександр Шевченко та ін. До церемонії відкриття музею також долучилися гості в онлайн-режимі.

У буремні часи ця подія стала маленьким дивом, підтримуючи впевненість у тому, що освіта та збереження історичної спадщини ніколи не втратять своєї важливості – як для сучасників, так і для майбутніх поколінь.

Довідка

Науковий шлях Данила Овсійовича Альперна тісно пов’язаний з історією ХНМУ. Він завідував кафедрою загальної та клінічної патофізіології впродовж 40 років. Сьогодні кафедра носить ім’я Д.О. Альперна, а у 2021 р. біля входу на кафедру було відкрито меморіальну дошку.

Написаний Д.О. Альперном підручник «Патологічна фізіологія» (1938) шість разів перевидавався та перекладений грузинською, болгарською, румунською, китайською, англійською та німецькою мовами.