Відбулося онлайн-засідання Вченої ради ХНМУ

Події
26.01.2023

26 січня 2023 року відбулося засідання Вченої ради Харківського національного медичного університету в дистанційному форматі (з використанням програми «Microsoft Teams»).

На порядку денному розглядалося питання про наукову діяльність колективу університету за 2022 рік та виконання плану підготовки науково-педагогічних кадрів, а також затвердження плану науково-дослідних робіт на 2023 рік.

Перш за все проректор з наукової роботи Валерій М’ясоєдов наголосив, що екстремальні умови 2022 року у зв’язку з російською агресією позначилися на всіх напрямах діяльності університету і те, що наш виш зміг вистояти, зорганізуватися та продовжує працювати, є найбільшим здобутком університетського колективу.

У своїй доповіді Валерій Васильович проаналізував фінансування і тематику НДР, підготовку науково-педагогічних кадрів, виконання й планування дисертаційних робіт, винахідницьку діяльність, розвиток молодіжної науки, міжнародної діяльності, а також визначив подальші завдання за цими напрямками. Крім того, пан проректор продемонстрував місце ХНМУ в рейтингу ЗВО України за показниками Scopus, окреслив об’єднання ХНМУ і ХМАПО як потужний стимул для розвитку університетського наукового потенціалу, представив рейтинг кращих кафедральних колективів і науковців вишу та загальні критерії оцінювання наукової діяльності тощо.

В обговоренні доповіді взяли участь професорка Лариса Журавльова, професор Олександр Більченко та професор Дмитро Бутов. Після обговорення був прийнятий проєкт рішення Вченої ради.

До обговорення долучився ректор університету Валерій Капустник. Коментуючи основну доповідь, очільник вишу зазначив, що в даних умовах ми не можемо широко розгорнути наші дослідницькі можливості, проте у нас є змога зберегти надбання і результати нашої наукової діяльності й підходи до виконання наукової роботи, які були розроблені у довоєнний період. Проте, використовуючи міжнародну співпрацю, можна й розширити наукову діяльність, адже це саме той вихід, який є результативним на сьогодні і дає нам можливість підвищити результативність наукової роботи університету в цілому. Також пан ректор звернув увагу на необхідність збереження й подальшого створення сприятливого середовища академічної доброчесності при проведенні наукових досліджень і висвітленні їх результатів, і подякував тим, хто попри всі виклики сьогодення продовжує займатися науковою роботою.

У ході засідання відбулося затвердження матеріалів наукового і навчального відділу та навчально-методичної і наукової літератури, а також присвоєння вчених звань науково-педагогічним працівникам та обговорення поточних справ.