Відбулося онлайн-засідання Вченої ради ХНМУ

Події
23.05.2024

23 травня 2024 р. відбулося онлайн-засідання Вченої ради Харківського національного медичного університету в дистанційному форматі.

На початку заходу члени Вченої ради ухвалили рішення щодо присвоєння звання «Почесний професор ХНМУ» докторці медицини, докторці філософії, провідній лікарці та партнертці Офтальмологічного центру Рейну Неккар-Праксис Шонау, керуючій директорці клініки «Фейсестетика» та клініки «Хаармед» в м. Мангеймі (Німеччина) – Рефікі Кіліч.

У свою чергу пані Кіліч висловила вдячність Валерію Капустнику, Павлу Біздітку, Юлії Баєвій та всім іншим членам Вченої ради за присвоєння почесного звання та зазначила, що сьогоднішній день дуже визначний та важливий для неї. Також вона висловила сподівання на плідну працю між ХНМУ і Німеччиною та запевнила, що використає попередній досвід роботи для підвищення освіти в нашому університеті. І що важливо, пані виступатиме у якості промоутера нашого університету у Європейському Союзі.

Надалі на порядку денному було розглянуто питання стосовно навчально-виховної роботи в університеті: здобутки та завдання – доповідач: проректор з науково-педагогічної роботи Іван Летік.

У ході свого виступу доповідач розгорнуто охопив напрямки виховної роботи, за якими працює Харківський національний медичний університет. Зокрема пан проректор зазначив, що за час повномасштабної війни наш університет став потужним осередком волонтерського руху. Викладачі, співробітники та здобувачі освіти включилися у допомогу військовим, бійцям ТрО, Національній поліції, цивільним особам Харкова та області, а також ветеранам труда, адже досвід волонтерського руху, що має в університеті давні витоки, використовується й під час війни.

Крім того, Іван Васильович констатував, що вся система виховної роботи стабільно функціонувала протягом звітного періоду в режимі, зумовленому воєнним станом в Україні. Успішно діяли всі без винятку напрямки, а саме: національно-патріотичне та філософсько-світоглядне, естетичне виховання, фізкультурно-оздоровча діяльність й діяльність органів студентського самоврядування, творча активність студентів. Наприкінці своєї доповіді пан проректор подякував університетській спільноті за взаємодію та співробітництво у такому важливому напрямку діяльності, як виховна робота.

В обговоренні взяли участь завідувачка кафедри української мови, основ психології та педагогіки професорка Людмила Фоміна, декан ІV медичного факультету доцент Микола Литвиненко та заступник голови ГО «Студентське самоврядування ХНМУ» Едуард Онишко.

До обговорення доповіді долучився ректор університету Валерій Капустник. Він зазначив, що виховна робота завжди була невід’ємною складовою освітнього процесу нашого вишу, а зараз в умовах російської військової агресії її значення складно переоцінити. Адже найбільш важливими її напрямками є психологічна і емоційна підтримка студентів, навчання правил поведінки в умовах воєнного стану, розвиток критичного мислення та медіаграмотності.

«У нас сильна академічна спільнота, ми вже багато чого пройшли та подолали разом, за що я вдячний кожному з вас. Університет продовжує жити повноцінним життям, долаючи ті численні виклики, які привносить сьогодні війна. Усе це є підтвердженням нашої національної свідомості, незламності та готовності плідно працювати і давати позитивний результат, до речі, не гірший, ніж у більш спокійних регіонах нашої країни. Я упевнений, що спільними зусиллями ми виконаємо всі завдання, які перед нами стоять!», – наголосив Валерій Андрійович.

Після обговорення доповіді був прийнятий проєкт рішення Вченої ради.

У рамках сьогоднішнього засідання також було розглянуто питання щодо результатів й перспектив роботи Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих учених університету (доповідач – Владислав Калюжка) та виступ першого проректора з науково-педагогічної роботи Максима Хаустова «Пріоритетні завдання університету в умовах воєнного стану», який наголосив на важливості якості навчальних послуг, їх унікальності та інноваційності.

У ході засідання відбулося затвердження матеріалів наукового відділу та навчально-методичної і наукової літератури, а також обговорено поточні справи.