Відбулося онлайн-засідання Вченої ради ХНМУ

Події
20.04.2023

20 квітня 2023 року відбулося онлайн-засідання Вченої ради Харківського національного медичного університету в дистанційному форматі (з використанням програми «Microsoft Teams»).

На порядку денному розглядалося питання стосовно актуальних питань та пріоритетних напрямків діяльності клінічних кафедр і лікувальних підрозділів університету – доповідач: проректор з науково-педагогічної роботи професор Юрій Резуненко.

У ході свого виступу доповідач розгорнуто охопив діяльність клінічних кафедр у цілому і зокрема практичних фахівців, які надали медичну допомогу 3 543 хворим, провели понад 760 чергувань та більше 1 000 оперативних втручань за певний термін роботи. Надалі пан Юрій доповів про підвищення лікарської кваліфікації, клінічне навчання здобувачів освіти, атестацію та нормативні документи, необхідні для цього. Окремо проректор зупинився на актуальному питанні щодо складання договорів про співробітництво з лікувальними закладами, інститутами НАМН України та відомчими закладами, а також стосовно практичної підготовки здобувачів освіти на клінічних базах вишу. Важливою складовою доповіді стало питання щодо створення нових різнопрофільних центрів, порядок функціонування госпітальних округів та госпітальних кластерів, затверджених Кабміном України.

Також Юрій Костянтинович розповів про діяльність Університетської клініки, НДІ гігієни праці та профзахворювань, розвиток післядипломної освіти, освітню онлайн-платформу «Аксемедін», цифрову трансформацію охорони здоров’я тощо. Наостаннє пан проректор окреслив основні пріоритети в лікувальній роботі медичного університету.

В обговоренні взяв участь директор Департаменту охорони здоров’я ХОВА Максим Хаустов, який зазначив, що майбутнє медичного університету певною мірою залежить від лікувальної роботи. Адже сучасне бачення співробітника вишу – це взірець науковця і практика одночасно, який у своїй діяльності може зосередити ці дві складові і надавати фахову лікувально-консультативну допомогу населенню. Очільник Департаменту також розповів про глобальні зміни, що наразі відбуваються у медичній галузі, звернув увагу на розвиток Університетських клінік, телемедицини тощо.

У обговоренні також взяли участь професори Віталій Макаров та Володимир П’ятикоп. До дискусії долучився ректор університету професор Валерій Капустник, який наголосив, що лікувальна робота в університеті це – можливість науково-педагогічних працівників і клінічних кафедр підтримувати свою лікарську кваліфікацію. З іншого боку – це майданчик для здобувачів освіти, на якому вони здобувають певних практичних навичок. Проте на теперішній час з’явилося багато об’єктивних чинників, які ускладнюють ситуацію створення клінічних баз в тих чи інших лікувальних закладах. Проте завдяки підтримки обласної та міської влади, зокрема Департаменту охорони здоров’я ХОВА, ми маємо певні кроки на покращання ситуації, що сьогодні склалася.

Після обговорення доповіді був прийнятий проєкт рішення Вченої ради.

У ході засідання відбулося затвердження матеріалів наукового відділу та навчально-методичної і наукової літератури, а також обговорено поточні справи.