Відбулося онлайн-засідання Вченої ради ХНМУ

Події
28.03.2023

28 березня 2023 року відбулося засідання Вченої ради Харківського національного медичного університету в дистанційному форматі (з використанням програми «Microsoft Teams»).

На порядку денному розглядалося питання стосовно перспектив і завдань з розвитку медичної симуляції в ХНМУ.

Під час свого виступу доповідачка – завідувачка кафедри медицини невідкладних станів, анестезіології та інтенсивної терапії професорка Юлія Волкова – розповіла про основні принципи симуляційного навчання в системі медичної освіти та його високу освітню цінність. Пані Юлія окреслила головні складові процесу симуляції в освіті, а саме: навчання викладацького складу, освоєння простої клінічної навички та простого клінічного сценарію, віртуальних технологій та складного клінічного сценарію. Крім того, доповідачка звернула увагу присутніх на переваги симуляційного навчання та досягнення нашого університету, а також оголосила перспективи і основні завдання цього сучасного освітнього напрямку для медичних ЗВО.

В обговоренні доповіді взяли участь професорка Маргарита Гончарь, професор Вадим Ніконов та професор Ігор Завгородній. До дискусії долучився ректор університету професор Валерій Капустник, який зазначив, що одним із чинників якості надання освітніх послуг є забезпечення і розвиток медичної симуляції, проте кожна з освітніх технологій і методик має право на існування і використання в сучасному світі. Очільник вишу зазначив, що нам варто прагнути до створення на кожній кафедрі навчально-тренувальних класів, де могли би проводитися навчання студентів, інтернів або лікарів згідно з робочими програмами і відпрацьовувалися б інші практичні навички під час вивчення окремих дисциплін. Валерій Андрійович зупинився на організації роботи Симуляційного центру ХНМУ, його можливостях, які важливо використовувати, особливо під час дистанційного навчання, і які варто розширювати та розвивати на майбутнє.

Після обговорення доповіді був прийнятий проєкт рішення Вченої ради.

У ході засідання відбулося затвердження матеріалів наукового відділу та навчально-методичної і наукової літератури, а також присвоєння вчених звань науково-педагогічним працівникам та обговорення поточних справ.